Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem
Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem
Składniki:
5 łyżek oliwy
3 łyżki masła
10 dag boczku wędzonego
4 cebulki
łyżka igiełek rozmarynu
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
100 ml białego wina
40 dag maślaków
20 dag podgrzybków
1 l bulionu drobiowego
chili
sól
natka pietruszki
tarty parmezan
Kroki przygotowania:
Przepisy na zupę grzybową:
Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i masło, wkładamy pocięty w kostkę boczek, smażymy 5 min. Dodajemy posiekane cebulki i rozmaryn, smażymy 3 min, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pocięte w kostkę ziemniaki i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż wywar będzie gęsty jak syrop.
Osobno, partiami, na oleju, smażymy grzyby, dodajemy je do garnka z wywarem, zalewamy bulionem, doprawiamy chili i solą. Gotujemy 10 min, wyjmujemy kilka małych grzybów, a pozostałą gorącą zupę miksujemy, ale nie na gładko, tylko żeby się trochę zagęściła.
Przed podaniem skrapiamy oliwą, dekorujemy odłożonymi grzybkami, natką i parmezanem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Porady:
Zobacz przepis: Lazania parmigiana


