
Aromatyczna zupa grzybowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy dodać do niej fasoli! Zupa grzybowa dzięki temu zyska też ciekawego smaku. To nasza propozycja na jesienny lub zimowy obiad.
Składniki:
1/2 kg małych leśnych grzybów (ew. pół na pół z małymi pieczarkami)
średniej wielkości cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1–2 suszone borowiki
masło klarowane
sos sojowy
2 liście laurowe
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego + ew. koncentrat do smaku
1–2 puszki grubej białej fasoli
sól, pieprz, mielona papryka, rozmaryn, tymianek
natka pietruszki
Kroki przygotowania:
Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i osączamy. Obraną cebulę siekamy. Obrane ziemniaki i marchewki kroimy w kostkę. Suszone grzyby mielemy na proszek.
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i dusimy, aż będzie miękka i zacznie się lekko brązowić. Dokładamy świeże grzyby, skrapiamy sosem sojowym, dusimy aż będą przynajmniej na wpół miękkie.
Dokładamy ziemniaki, marchewkę, liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy bulionem, dosypujemy grzyby mielone, mieszamy.
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa i grzyby będą miękkie, dolewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy ew. koncentratem, dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady:
Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

