Reklama

Aromatyczna zupa grzybowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy dodać do niej fasoli! Zupa grzybowa dzięki temu zyska też ciekawego smaku. To nasza propozycja na jesienny lub zimowy obiad.

Składniki:

1/2 kg małych leśnych grzybów (ew. pół na pół z małymi pieczarkami)
średniej wielkości cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1–2 suszone borowiki
masło klarowane
sos sojowy
2 liście laurowe
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego + ew. koncentrat do smaku
1–2 puszki grubej białej fasoli
sól, pieprz, mielona papryka, rozmaryn, tymianek
natka pietruszki

Kroki przygotowania:

Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i osączamy. Obraną cebulę siekamy. Obrane ziemniaki i marchewki kroimy w kostkę. Suszone grzyby mielemy na proszek.
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i dusimy, aż będzie miękka i zacznie się lekko brązowić. Dokładamy świeże grzyby, skrapiamy sosem sojowym, dusimy aż będą przynajmniej na wpół miękkie.
Dokładamy ziemniaki, marchewkę, liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy bulionem, dosypujemy grzyby mielone, mieszamy.
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa i grzyby będą miękkie, dolewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy ew. koncentratem, dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Reklama

Porady:

Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama