
Zupa grzybowa z makaronem
Przepis na tradycyjną zupę grzybową z makaronem.
Składniki:
30 dag grzybów leśnych
mała cebula
4 łyżki masła
4 marchewki
pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1/4 główki kapusty
łyżka mąki
sól, pieprz, majeranek
śmietana do zupy
natka pietruszki
1/2 opakowania makaronu do zup, ugotowanego
Kroki przygotowania:
Oczyszczone i wypłukane grzyby kroimy na dość duże kawałki. Cebulę siekamy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy cebulę, wkładamy grzyby i dusimy, aż odparuje niemal cała woda.
Obieramy i czyścimy wszystkie warzywa.
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora tniemy w paski, a kapustę szatkujemy.
Warzywa wkładamy do garnka z grzybami, zalewamy ok. 1,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 35 min.
Na patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając chochlę wywaru.
Zasmażkę wlewamy do zupy, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, zabielamy śmietaną.
Gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Na koniec wsypujemy posiekaną natkę, wkładamy makaron i mocno razem zagrzewamy.
Zupę wymieszaną z makaronem trzeba podawać od razu, ponieważ makaron „wypija„ wywar i rozmięka
w kilkanaście minut potrafi zamienić zupę w nieapetyczną breję. Bezpieczniejsza metoda to wyłożenie ugotowanego makaronu do miseczek i zalanie go bardzo gorącą zupą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
Porady:
Zobacz też: Zupa grzybowa z fasolą

