Porady:
- Do zupy grzybowej najlepsze są suszone borowiki lub podgrzybki. Możecie użyć też innych grzybów, ale te mają najwięcej smaku po wysuszeniu. W przypadku innych gatunków, trzeba dodać ich więcej – ok. 100 g na zupę.
- Według tradycji wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów powinna być zrobiona bez mięsa. W naszym przepisie użyliśmy bulionu warzywnego, ale możecie sięgnąć także po bulion mięsny.
- Do zupy grzybowej warto użyć samodzielnie przygotowanego bulionu. Można go zrobić tego samego dnia, tuż przed gotowaniem zupy lub wcześniej. Zawekowany w słoikach bulion warzywny można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
- Zamiast śmietany 30% można użyć kwaśnej śmietany 18%. Przed dodaniem jej do zupy, trzeba ją zahartować. Jak to zrobić? W osobnym naczyniu mieszamy ją z 50 ml zimnej wody. Następnie do zimnej, rozrobionej z wodą śmietany dodajemy 3 łyżki gorącego wywaru z zupy. Mieszamy, dodajemy do zupy i ponownie mieszamy – już w zupie – do połączenia składników.
- Jeśli chcecie, aby wasza zupa grzybowa była gęstsza, możecie dodać łyżkę mąki (15 g). Należy rozmieszać ją z zimną wodą i w takiej formie dodać do zupy.
- Na wierzch naszej zupy grzybowej daliśmy listki świeżego tymianku. Można go zastąpić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Notka redakcyjna:
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami smakuje i wygląda trochę inaczej w zależności od regionu:
- na Kujawach – podawana jest z kaszą jęczmienną,
- w Małopolsce – serwuje się ją z łazankami,
- a na Górnym Śląsku – z galuszkami, czyli małymi podłużnymi kluskami z mąki pszennej.
Z kolei na Kurpiach przygotowuje się mazowiecką zupę grzybową na soku z kiszonej kapusty. Nazywana jest ona także białym barszczem na zakwasie z kapusty z grzybami. Zupa nie jest zabielana. Najczęściej podawana jest z kluskami ziemniaczanymi.
Co oznaczają grzyby na Wigilii?
Według tradycji grzyby spożywane podczas wigilijnej kolacji mają zapewnić szczęście, zdrowie i dostatek. Inne – bardziej i mniej znane – polskie potrawy wigilijne z grzybami to:
Skąd wzięła się tradycja spożywania grzybów na Wigilię? Według badań etnograficznych, zarówno grzyby jak i mak, znane były z właściwości narkotycznych. Wierzono, że dzięki ich właściwościom można nawiązać kontakt ze zmarłymi.
Dawniej wigilijna kolacja miała charakter zaduszny. Podczas wspólnej wieczerzy wspominano zmarłych. Do tej pory w niektórych polskich domach nakrywa się jeden talerzyk więcej – nie tylko dla zbłąkanego wędrowca, ale także jako wspomnienie zmarłych bliskich.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów – jak je suszyć?
O zupie grzybowej na Wigilię trzeba myśleć jesienią. W naszych lasach wysyp borowików i podgrzybków przypada na wrzesień i październik. Zbierając je należy pamiętać o tym, aby nie uszkodzić grzybni. Kapelusz i nóżkę trzeba oczyścić szczoteczką i sprawdzić, czy nie są robaczywe lub nadpleśniałe. Grzybów przed suszeniem nie wolno ich myć.
Sposoby suszenia grzybów:
- w piekarniku – grzyby pokrojone w plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 40–50°C i w wstawiamy blachę z grzybami na kilka godzin – od 3 do 8 godz. w zależności od rozmiaru i ilości grzybów. Podczas suszenia należy je obracać,
- w suszarce do grzybów – optymalna temperatura w urządzeniu to 70–80°C, do całkowitego wysuszenia grzybów potrzeba od 4 do 6 godzin,
- na nitce – pokrojone grzyby nawlekamy na grubą nitkę i zawieszamy w przewiewnym i ciepłym miejscu. Suszenie trwa o wiele dłużej, nawet do kilku tygodni, w zależności od warunków – temperatury, przepływu powietrza i nasłonecznienia.
Więcej informacji na temat suszenia grzybów znajdziecie w artykule pt. Jak suszyć grzyby? Jest kilka sposobów - wypróbujcie!