Reklama

Zupa grzybowa to dla wielu z nas nieodłączny element wigilijnego stołu. Z mrożonych lub suszonych grzybów, z ziemniakami lub z makaronem, zabielana bądź czysta – każdy przepis jest inny, ale wszystkie przepyszne! My proponujemy obłędną tradycyjną zupę grzybową, która zawsze wychodzi i smakuje każdemu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie grzybów i warzyw: Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez kolejną godzinę (w tej samej wodzie, w której się moczyły). W tym czasie obieramy wszystkie warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki, a cebulę i czosnek drobno siekamy.

    iStock

  • krok 2

    Gotowanie zupy: W garnku z grubym dnem roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulkę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy na patelnię marchew i ziemniaki, a także liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Następnie warzywa zalewamy literm bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.

    istock

  • krok 3

    Doprawianie: Ugotowane i wystudzone grzyby kroimy na paseczki i podsmażamy na 1 łyżce masła. Następnie dodajemy je do gotującej się zupy, wraz z połową wody z moczenia grzybów. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zdejmujemy zupę z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz zahartowaną śmietaną (odlewamy odrobinę gorącej zupy do miski, dodajemy do niej śmietankę, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka). Podajemy z posiekaną natką pietruszki

    istock

Porady:

  • Jak gotować grzyby? Do gotowania warto wrzucić kilka liści laurowych, odrobinę kminku, rozmarynu lub tymianku. Te przyprawy ułatwiają trawienie, więc sprawią, że potrawa będzie lżejsza dla naszych żołądków.

  • Do moczenia suszonych kapeluszy zawsze używamy zimnej wody, gdyż gorąca może sprawić, że grzyby będą twarde. Dobrym pomysłem jest także moczenie ich w mleku.

  • Jak długo gotować grzyby? Te ususzone w całości należy gotować około godziny od momentu zagotowania, jeśli natomiast są ususzone w plasterkach, czas ten skraca się do 25-30 minut. Pamiętajmy, aby nie wylewać wody po gotowaniu grzybów, a dodać ją do zupy!

  • Po ugotowaniu, grzyby można dodatkowo podsmażyć z cebulką na maśle i dopiero wtedy dodać je do wywaru. Zupa grzybowa na maśle jest bardziej kremowa i aksamitna.

  • Woda po gotowaniu grzybów to też doskonała baza do sosów. Jeśli nie mamy do czego jej użyć na bieżąco, warto ją zamrozić i wykorzystać później do sosu grzybowego lub mięsnego gulaszu.

  • Suszone grzyby przydadzą się nie tylko do zupy, ale i do wielu innych wigilijnych dań. Warto namoczyć większą ich ilość i wykorzystać je do bigosu, pasztecików, a także pierogów.

  • Klasyczna zupa grzybowa może być także podana w formie kremu. Taka zupa krem świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Notka redakcyjna:

Jakie grzyby do zupy grzybowej?

Do tego przepisu najlepiej nadają się borowiki i podgrzybki, ale można też użyć maślaków. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest zawsze najlepsza, ale poza sezonem, warto wykorzystać suszone lub mrożone grzyby. Taka zupa grzybowa z suszonymi grzybami jest równie pyszna i wcale nie traci na aromacie i smaku. Równie smaczne wychodzi zupa grzybowa z mrożonych grzybów.

Jakie przyprawy do zupy grzybowej?

Tradycyjna zupa grzybowa powinna być aromatyczna i pełna ziół. Najlepiej pasują do niej natka pietruszki, koper, lubczyk, rozmaryn i tymianek. Wszystkie grzybowe dania warto też wzbogacić szczyptą gałki muszkatołowej oraz odrobiną cynamonu. Aby podbić smak umami i wydobyć pełnię aromatu z grzybów, warto też doprawić je sosem sojowym.

Zupa grzybowa – przepisy

W książkach kucharskich i sieci jest mnóstwo przepisów i pomysłów na to, jak zrobić zupę grzybową. Ciekawym wariantem jest wigilijna zupa grzybowa z karpiem, albo łososiem. Inny, warty przetestowania przepis to mało znana, a przepyszna zupa grzybowa na mleku. Efektownym przepisem jest też kremowe grzybowe cappuccino. Fanom ostrzejszych smaków do gustu przypadnie zupa grzybowa z chrzanem, a miłośnikom mięsa- ta z dodatkiem chorizo.

Dodatki do zupy grzybowej

Zupa grzybowa z ziemniakami to klasyka polskiej kuchni, ale grzybową można podać ją na wiele innych sposobów, z różnorodnymi dodatkami. Pysznie smakuje również zupa grzybowa z makaronem, a w szczególności z łazankami. Zupa grzybowa z kaszą to równie dobry pomysł. Można użyć do niej kaszy pęczak, jaglanej, jęczmiennej czy bulgur. Innym pysznym dodatkiem do grzybowej są domowe kluseczki lane lub kładzione.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama