Reklama

ostar i smaczna ............

Składniki:

600 g wieprzowej łopatki
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki groszku
5 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 l bulionu ( u mnie rosół )
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 suszone papryczki peperoncini
1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów
1 łyżka kucharka w płynie
sól do smaku
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
100 g koncentratu pomidorowego

Kroki przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać słodką paprykę i chwilę ją smażyć. Wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia. Cebulę i marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ziemniaki oraz marchew zalać wodą. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dalej chwilę smażyć. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka, zalać bulionem oraz dodać liść i ziele i gotować mięso prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i paprykę oraz resztę przypraw i dalej gotować na małym ogniu. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć ( fasolę opłukać ) i dodać do zupy. Potem dodać koncentrat i wszystko zagotować. W miarę potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę po czym zagotować. Zupę podawać gorącą z pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama