Reklama

Jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna.

Składniki:

1-1,2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatki)
po pół zielonej i czerwonej papryki
20 dag pieczarek
2 średnie czerwone cebule
kostka rosołowa warzywna
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
marchew
pietruszka
kawałek selera
ziemniaki (3 -4 szt)
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
op.Gulaszu Fix Knorra
olej (kilka łyżek)
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Mięso sprawić- usunąć zbędny tłuszcz i ew.chrząstki; pokroić w kostkę. Obsmażyć na kilku łyżkach oleju. Przełożyć do większego garnka (min.4 l )
Na pozostałym oleju zeszklić poszatkowana cebulę, dodać do mięsa. Zalać wodą tak aby przykryła mięso + 5 cm ponad (część pewnie odparuje). Gotować.
Dorzucić ziele ang., liście, kostkę oraz pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę i seler.
Po ok.50 min. dodać obrane ziemniaki i papryki, pokrojone w niedużą kostkę, oraz pieczarki w półplasterki.
Ok.15 min. przed końcem gotowania dodać sproszkowana paprykę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, zamieszać.
Gulasz rozrobić w ok.200 ml gorącej wody, dolać do zupy i gotować jeszcze chwile, aż zgęstnieje.
Podawać z pieczywem. Smacznego!
Z tej ilości składników wychodzi ok.3 l zupy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama