
Zupa gyros
- filet z kurczaka: 650 g
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 45 ml
- przyprawa gyros: 25 g
- zioła prowansalskie: 4 g
- tymianek: 1 szczypta
- cebula: 2 szt.
- słodka papryka: 12 g
- śmietana 18%: 100 g
- śmietana 30%: 200 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- zielona papryka: 1 szt.
- żółta papryka: 1 szt.
- słodki sos chili: 300 ml
- serek topiony: 100 g
- woda: 600 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak: mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę.
krok 2
Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w bardzo drobną kostkę, dolewamy olej, dosypujemy przyprawę gyros, zioła prowansalskie i paprykę. Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Do marynaty przekładamy kurczaka, dokładnie go nią pokrywamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
krok 3
Smażenie: zamarynowanego kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Czekamy aż odparuje całą wodę i lekko się zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem zalewamy go śmietanami, mieszamy i ponownie wkładamy go do lodówki na godzinę.
krok 4
Cebula: zdejmujemy łupinę i kroimy w niezbyt małą kostkę. Podsmażamy ją w garnku do zeszklenia.
krok 5
Papryki: myjemy je, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a potem w dość małe paski, mniej więcej 2-centymetrowe. Dokładamy je do cebuli i chwilę przesmażamy.
krok 6
Zupa gyros: do garnka z cebulą i papryką wlewamy wodę i słodki sos chili (może być dowolny sos słodko-pikantny lub słodko-kwaśny). Serek topiony kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy mniej więcej przez 15 minut, aż ser się całkowicie rozpuści. Po tym czasie dolewamy mieszankę śmietan z kurczakiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę gyros podajemy solo na gorąco lub z kromką świeżego chleba.

