
Zupa jagodowa
- jagody: 500 g
- cukier: 50 g
- wanilia: 1 szt.
- cynamon: 2 g
- goździki: 4 szt.
- sól: 5 g
- makaron kolanka (chifferi): 200 g
- mąka ziemniaczana: 5 g
- śmietana 30%: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Jagody: myjemy pod bieżącą zimną wodą i przekładamy do garnka.
krok 2
Gotowanie zupy: dodajemy cukier, wlewamy 1 litr wody i wstawiamy do zagotowania.
krok 3
Przyprawy: laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy małej łyżeczki wyłuskujemy ziarenka. Dodajemy do zupy nasiona i laskę wanilii, a także cynamon oraz goździki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
krok 4
Makaron: wrzucamy do osobnego garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym odcedzamy na sitku.
krok 5
Zagęszczanie: w osobnym naczyniu, w 50 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją do gotującej się zupy i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy przez 2 min, po czym zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Podanie: zupę jagodową jemy na zimno z makaronem i śmietaną.

