Reklama

Zupa jagodowa to szybki pomysł na lekki obiad w sezonie na owoce leśne. Ma doskonały ciemnoróżowy kolor, którego intensywność zależy od ilości śmietany. Tradycyjnie przygotowujemy ją z cukrem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Możemy jednak zmieniać przepis zgodnie z własnym gustem i preferencjami. Zupę jagodową najczęściej serwujemy na zimno z drobnym makaronem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jagody: myjemy pod bieżącą zimną wodą i przekładamy do garnka.

  • krok 2

    Gotowanie zupy: dodajemy cukier, wlewamy 1 litr wody i wstawiamy do zagotowania.

  • krok 3

    Przyprawy: laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy małej łyżeczki wyłuskujemy ziarenka. Dodajemy do zupy nasiona i laskę wanilii, a także cynamon oraz goździki. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 15 min.

  • krok 4

    Makaron: wrzucamy do osobnego garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym odcedzamy na sitku.

  • krok 5

    Zagęszczanie: w osobnym naczyniu, w 50 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją do gotującej się zupy i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy przez 2 min, po czym zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia.

  • krok 6

    Podanie: zupę jagodową jemy na zimno z makaronem i śmietaną.

Porady:

  • Do zupy jagodowej najlepszy będzie makaron typu kolanka, świderki lub muszelki.
  • W wersji light pomijamy śmietanę lub zamiast niej dodajemy jogurt naturalny.
  • Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dodać kisiel owocowy, np. o smaku wiśniowym.
  • Możemy także całkowicie zrezygnować z mąki – jednak wtedy zupa jagodowa będzie o wiele bardziej wodnista.
  • Żeby danie nie tylko doskonale smakowało, ale także wyglądało efektownie, możemy położyć na wierzchu bitą śmietanę lub kremowy serek waniliowy.
  • W wersji wegańskiej kremówkę zastępujemy śmietaną z mleka kokosowego.

Notka redakcyjna:

Z czym podawać zupę jagodową?

Zgodnie z naszym bazowym przepisem, do zupy jagodowej najczęściej podawany jest makaron. Wychodząc jednak naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy lubią eksperymentować z dodatkami, przygotowaliśmy listę zamienników:

Skąd pomysł na zupę jagodową?

Przepis pochodzi z terenów, na których naturalnie występują owoce, czyli z Europy Wschodniej i Skandynawii. Zazwyczaj zupa przygotowywana jest w sezonie na jagody, czyli w środku lata. Jednak możemy ugotować ją także z owoców mrożonych, żeby cieszyć się jej pysznym smakiem przez cały rok.

W Szwecji zupa z jagodami znana jest jako blåbärssoppa i jest popularnym daniem na midsommar, czyli Noc Świętojańską. W zależności od regionu i okazji podawana jest jako:

  • napój z kostkami lodu,
  • zupa krem z dodatkiem słodkiej lub kwaśnej śmietany,
  • sos do naleśników lub gofrów.

Zupa jagodowa – krem

Żeby przygotować gładki krem jagodowy, należy zblendować gotową zupę, a następnie przetrzeć ją przez sitko. Mieszamy ją ze śmietaną lub mlekiem kokosowym i podajemy z wybranymi dodatkami:

  • świeżymi owocami,
  • zmielonymi lub posiekanymi orzechami,
  • prażonymi płatkami migdałowymi,
  • biszkoptami,
  • granolą,
  • kruszonką z płatków owsianych,
  • lodami waniliowymi.

Z kolei, żeby dodać świeżości i aromatu możemy położyć na wierzchu kilka listków mięty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama