Porady:
- Jeśli przygotowujemy danie dla dzieci, z pewnością ucieszą się z makaronu w kształcie literek lub zwierząt.
- W zupie jarzynowej świetnie wygląda kolorowy makaron, barwiony naturalnymi składnikami, np. sproszkowanym burakiem, szpinakiem lub pomidorami.
- Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Można zrobić go kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w zawekowanym słoiku.
- Jeśli chcemy, aby zupa była lekkostrawna, rezygnujemy ze śmietany.
- Z kolei, jeśli chcemy, aby była gęsta, dodajemy mąkę. W tym celu w osobnym naczyniu rozrabiamy ją z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Na proporcje podane w przepisie wystarczy jedna łyżka (ok. 15 g) mąki.
- Najlepiej zjeść ją od razu po ugotowaniu. Zupa jarzynowa z makaronem pozostawiona na drugi dzień zrobi się gęsta i o wiele mniej smaczna.
Notka redakcyjna:
Zupa jarzynowa z makaronem – warianty
Do zupy jarzynowej – z makaronem lub bez – świetnie pasują także inne warzywa:
- kalafior – wystarczy 500 g. Przed wrzuceniem do garnka, kroimy go w małe różyczki,
- fasolka szparagowa – ok. 200 g – może być zielona, żółta lub miks. Świeża fasolkę myjemy i obieramy z łyka. Kroimy na mniejsze kawałki,
- ziemniaki – obieramy je, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wystarczą 2–3 sztuki. Do zupy z ziemniakami nie dajemy już makaronu albo zmniejszamy jego ilość o połowę,
- brukselki – wybieramy jak najmniejsze kapustki i dodajemy je do zupy w całości,
- brokuły – kroimy w małe różyczki.
Jak inaczej można zabielić zupę jarzynową?
Aby zupa warzywna z makaronem była jeszcze bardziej aksamitna w smaku, możemy dodać śmietanę kremówkę. Nie jest ona kwaśna, więc nie ma ryzyka, że po jej dodaniu, zupa się zważy. Ale jeśli chcemy jednocześnie zagęścić wywar, możemy w osobnym naczyniu rozmieszać śmietanę (ok. 50 ml) z mąką (15 g). Do tego dodajemy odrobinę bulionu z zupy, po czym przelewamy całość do garnka i mieszamy, aby połączyć składniki.
Możemy także zabielić zupę bez śmietany, dodając:
- jogurt naturalny,
- serek mascarpone
- lub serek śmietankowy.
Zupa jarzynowa z domowym makaronem
Zrobienie domowego makaronu do zupy wcale nie jest trudne. Co prawda zajmuje to chwilę czasu, ale można go przygotować wcześniej i wysuszyć. W takiej formie, w szczelnie zamkniętym woreczku, będzie odpowiedni do spożycia przez znacznie dłużej. Przechowywany w zamrażalniku, jest dobry do spożycia nawet przez 2 miesiące.
Możemy skorzystać z przepisu na makaron do rosołu, do którego potrzebujemy 5 prostych składników:
- 250 mąki – najlepiej 00,
- 1 jajka,
- 2 żółtek,
- 15 ml oliwy z oliwek
- i szczypty soli.