
Zupa jarzynowa z pokrzywami
- masło: 30 g
- czosnek: 2 ząbki
- groszek zielony: 250 g
- por: 1 szt.
- marchewka: 1 pęczek
- ziemniaki: 4 szt.
- pokrzywa: 500 g
- brokuły: 1 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: marchewkę i ziemniaki obieramy. Kroimy w talarki i kostkę. Pokrzywy przelewamy wrzątkiem na sicie i siekamy. Pora tniemy w cienkie plasterki. Obrany czosnek rozgniatamy nożem.
krok 2
Smażenie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki masła. Wrzucamy czosnek. Kiedy mocno zapachnie, dokładamy marchew, ziemniaki i pora. Przesmażamy przez 1–2 min, mieszając, aby się nie przypaliły.
krok 3
Zupa jarzynowa: zalewamy podsmażone warzywa 5 szklankami wody. Wsypujemy trochę soli i pieprzu. Zagotowujemy. Po 5 min dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy ok. 8 min. Wsypujemy groszek. Gotujemy jeszcze 2–3 min. Na koniec dodajemy pokrzywy. Po raz ostatni doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

