Reklama

Zupa Karaibska rybna

Składniki:

2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
4 ziemniaki
oliwa
600 ml białego wytrawnego wina
3/4 l bulionu warzywnego
4 mięsiste pomidory
liść laurowy
skórki otarte z 1/2 pomaranczy i 1/2 cytryny
nitka szafranu
sól
pieprz
chlust martini bianco
60 dag filetów z dorsza
6 dużych krewetek
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki

Kroki przygotowania:

Zupa Karaibska rybna
Marchewki, cebule, czosnek, selera i ziemniaki czyścimy, kroimy w kostkę, wszystko razem podduszamy na kilku łyżkach oliwy przez 3 min, zalewamy winem i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy bulion, całe pomidory (wycinamy tylko trzpienie), liść laurowy, skórki z cytrusów, gotujemy 10 min.
Wszystko miksujemy i przecieramy przez sitko, przyprawiamy szafranem, sola i pieprzem, dolewamy martini, gotujemy pod przykryciem 5 min. Dorsza kroimy w gruba kostkę, krewetki czyścimy i z posiekanym szczypiorkiem wkładamy do zupy. Gotujemy 1–2 min, posypujemy posiekana natka. Jeśli chcemy, aby krewetki były chrupiące, zamiast gotować, usmażmy je osobno i dodajmy do zupy przed podaniem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama