Porady:
- Zupa koperkowa świetnie smakuję z młodymi ziemniakami i marchewką.
- Zamiast zwykłej cebuli, możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem.
- Osoby, które lubią bardziej sycące zupy, mogą, zamiast bulionu warzywnego, dodać drobiowy z kawałkami mięsa.
- Jeśli chcemy zagęścić zupę mąką, mieszamy ją najpierw w zimnej wodzie. Dodajemy trochę gorącego wywaru, a następnie przelewamy do zupy. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
- Zamiast kremówki możemy dodać kwaśną śmietanę 18%. Należy ją wcześniej zahartować. Tak samo, jak przy zagęszczaniu mąką, mieszamy ją w osobnym naczyniu z niewielką ilością gorącego wywaru, a potem dodajemy do zupy.
- Po dodaniu śmietany zupa koperkowa nie musi się już dłużej gotować.
- W wersji wegańskiej pomijamy masło i śmietanę. Zamiast tego dodajemy olej i jogurt roślinny.
- Ze świeżym koperkiem doskonale skomponują się także inne zioła, np. tymianek, kolendra lub natka pietruszki.
Notka redakcyjna:
Zupa koperkowa – propozycje dodatków
Delikatna zupa koperkowa jest doskonałą bazą do bogatszych kompozycji smakowych. Poniżej kilka najpopularniejszych wariantów:
- zupa koperkowa z pulpecikami – przygotowujemy je osobno z kurczaka, indyka lub wieprzowiny. W wersji lekkostrawnej sprawdzą się drobiowe pulpeciki gotowane na parze. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą sobie pozwolić na smażone pulpeciki z mięsa wieprzowego,
- zupa koperkowa z ryżem – możemy dodać go bezpośrednio do zupy (maksymalnie 100 g) lub ugotować osobno,
- zupa koperkowa z lanymi kluskami – ciasto przygotowujemy z jajka i mąki. Wlewamy cienkim strumieniem do gorącej zupy pod koniec gotowania. Po 2 min lane kluski są już gotowe,
- zupa koperkowa z jajkiem – smacznym dodatkiem jest również jajko ugotowane na twardo.
Zupa koperkowa dla dziecka
Zupę koperkową możemy podawać małym dzieciom już po 10. miesiącu życia. Gotujemy ją na bulionie warzywnym, bez wstępnego podsmażenia warzyw. Wykluczamy cebulę, masło i śmietanę, które mogą być trudne w strawieniu dla malucha. W zamian możemy dodać oliwę z oliwek i pokrojoną drobno pierś z indyka.
Dzięki właściwościom łagodzącym, koperek pozytywnie wpływa na układ pokarmowy nie tylko małego dziecka, ale także osób dorosłych.
Zupa koperkowa – krem
Zupę możemy zmiksować na gęsty krem koperkowy, który doskonale smakuje z:
Jak zrobić zupę krem koperkowy? Nic prostszego! Całość przelewamy do blendera kielichowego lub miksujemy w wysokim naczyniu przy pomocy blendera ręcznego. Po blendowaniu warto dodatkowo podgrzać zupę i sprawdzić, czy nie potrzebuje większej ilości przypraw.