Reklama

Pyszna i sycąca zupa, dobra i na zimę i na lato

Składniki:

1 opakowanie mrożonej brukselki (może być świeża)
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki masła
1 duża bułka
sól, pieprz
szczypta cukru
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Kroki przygotowania:

W niewielkim garnku gotujemy ok.2 litry wody. Do wrzątku wrzucamy kostki rosołowe i mieszamy, aż się rozpuszczą, a następnie wsypujemy brukselkę. Gotujemy do momentu, aż brukselka zmięknie. Bułkę kroimy na kromki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i smażymy na bardzo małym ogniu kromeczki z bułki na złoty kolor, uważając aby się nie przypaliły. Ugotowaną brukselkę ściągamy z ognia i odstawiamy aby ostygła. Gdy zupa będzie letnia miksujemy ją, aby powstał gładki krem. Zupę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Podajemy na gorąco z grzankami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama