
Zupa krem z cebuli – sprawdzony przepis babci Halinki
- cebula: 600 g
- ziemniaki: 300 g
- marchewka: 200 g
- bulion warzywny: 1 l
- oliwa z oliwek: 60 ml
- tymianek: 8 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- czosnek: 5 g
- chleb: 4 kromki
- masło: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek i cebulę obieramy z łupin. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę (możemy go też drobno pokroić). Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i tniemy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy.
krok 2
Do dużego garnka (ok. 5 litrów) wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i tylko chwilę go przesmażamy (uważamy, żeby go nie przypalić, w innym razie będzie gorzki).
krok 3
Pokrojone ziemniaki i marchew wrzucamy do garnka razem z tymiankiem, pieprzem i gałką muszkatołową (warto dodać inne ulubione przyprawy, np. mieloną czerwoną paprykę). Dolewamy bulion warzywny (możemy też wybrać drobiowy) i gotujemy pod przykryciem przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
krok 4
Przygotowujemy grzanki. Kromki chleba (najlepszy będzie na zakwasie, np. orkiszowy) kroimy na desce na niewielkie kwadraty. Następnie na patelni umieszczamy 20 g masła (lub łyżkę oliwy z oliwek) i roztapiamy na średniej mocy palnika. Na rozgrzany tłuszcz, wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy przez 5-6 minut. Grzanki będą gotowe, kiedy uzyskają złoto-brązowy kolor (powinny być chrupiące, ale nie przypalone). Jeśli zależy nam na czasie, możemy zastąpić je groszkiem ptysiowym.
krok 5
Gdy ziemniaki i marchew zmiękną, zestawiamy garnek z płyty i lekko studzimy. Następnie całą zawartość blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji (tuż przed miksowaniem możemy dodać odrobinę topionego serka – zupa będzie bardziej kremowa). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
krok 6
Zupę krem z cebuli podajemy jeszcze ciepłą, z grzankami oraz szczyptą posiekanego szczypiorku, który podkręci jej aromat.

