Reklama

Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to sycące danie, na prosty i szybki obiad. Zupa nada się również na kolację. Ziemniak sprawia, że zupa jest gęsta a śmietana kremówka nadaje jej aksamitnej konsystencji. Chrupiący podsmażony, wędzony boczek nadaje zupie ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciecierzycę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy z sodą do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy czosnek, a gdy zapachnie – ziemniak i marchewkę, skrapiamy wodą i dusimy 1–2 min, mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy 1–2 min.

  • krok 2

    Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Wkładamy ciecierzycę i wlewamy tyle wody z jej gotowania, aby składniki swobodnie pływały. Gotujemy pod przykryciem
    ok. 15 min. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, zabielamy śmietaną (jeśli trzeba, dolewamy wody z gotowania, ciecierzycy, aby uzyskać optymalną gęstość), ponownie miksujemy, przyprawiamy do smaku, mocno zagrzewamy.

  • krok 3

    Boczek kroimy w paski, podsmażamy na chrupiąco. Zupę rozlewamy do miseczek,
    każdą porcję posypujemy boczkiem, serem i czarnuszką.

Porady:

Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem zawiera:

  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy moczonej przez całą noc
  • puszkę pomidorów bez skórki
  • bulion warzywny
  • śmietankę kremówkę 30%
  • starty żółty ser do posypania

Jeśli wolicie wegetariańskie zupy, to polecamy zupę z ciecierzycy z dodatkiem ziemniaków i szpinaku.

Notka redakcyjna:

Suszona ciecierzyca może być podobnie przygotowywana jak każdy inny groch lub fasola. Namaczanie ciecierzycy przed gotowaniem nie jest konieczne. Efektywnym sposobem na przyspieszenie gotowania jest użycie szybkowaru. Również gotowanie ciecierzycy z sodą oczyszczoną sprawi, że groch szybciej zmięknie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama