
Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem
- ciecierzyca: 0.75 szklanki
- soda oczyszczona: 1 szczypta
- masło: 2 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- ziemniaki: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pomidory w puszce: 1 szt.
- bulion warzywny: l
- śmietana 30%: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- czarnuszka: 1 szczypta
- boczek wędzony: 100 g
- ser żółty: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy z sodą do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy czosnek, a gdy zapachnie – ziemniak i marchewkę, skrapiamy wodą i dusimy 1–2 min, mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy 1–2 min.

krok 2
Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Wkładamy ciecierzycę i wlewamy tyle wody z jej gotowania, aby składniki swobodnie pływały. Gotujemy pod przykryciem
ok. 15 min. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, zabielamy śmietaną (jeśli trzeba, dolewamy wody z gotowania, ciecierzycy, aby uzyskać optymalną gęstość), ponownie miksujemy, przyprawiamy do smaku, mocno zagrzewamy.
krok 3
Boczek kroimy w paski, podsmażamy na chrupiąco. Zupę rozlewamy do miseczek,
każdą porcję posypujemy boczkiem, serem i czarnuszką.

