Porady:
- Serek mascarpone można zastąpić startym serem żółtym, serkiem topionym lub śmietaną kremówką.
- Jeśli obawiacie się tego, że krem z czosnku zważy się przy dodawaniu serka, możecie zmiksować ją na raty. Najpierw zblendujcie zupę bez serka, a potem drugi raz z serkiem. Konsystencja kremu będzie idealnie gładka.
- Jeśli chcecie, aby wasza zupa krem z czosnku była wegańska, przygotujcie ją bez serka mascarpone. Również smakuje wyśmienicie.
- Jeśli jednak po zblendowaniu krem czosnkowy ma grudki, możecie przecedzić zupę przez sitko o drobnych oczkach.
Notka redakcyjna:
Z czym podać zupę krem z czosnku?
- Grzanka z serem – pieczone lub smażone grzanki z serem układamy na wierzch kremu, opierając delikatnie o rant miseczki. Najlepsze wychodzą z bagietki.
- Smażony bekon – wystarczy dosłownie jeden plaster na porcję. Aby były chrupiący, smażymy go w większej ilości rozgrzanego oleju.
- Groszek ptysiowy – szybki dodatek, który uwielbiają dzieci.
- Prażona cebulka – można zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie i posypać nią krem czosnkowy.
- Minigrzanki – zrobimy je z kromki chleba. Należy pokroić ją w kostkę i uprażyć na patelni na małej ilości oleju. Można posypać je ziołami, np. prowansalskimi.
- Tarty ser żółty – ścieramy go bezpośrednio na krem podany w miseczkach.
Zupa krem z pieczonego czosnku
Krem czosnkowy można przygotować również z pieczonego czosnku. Pozostała część przepisu pozostaje bez zmian. Upieczone główki czosnku sprawią, że zupa nabierze lekko słodkiego, ale także dymnego aromatu. Jeśli lubicie takie smaki, owińcie w całości trzy główki czosnku folią aluminiową i wstawcie na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu poczekajcie chwilę, aż przestygną, a następnie wyjmijcie ząbki z łupin. Dodajcie do zupy w ostatnim etapie jej gotowania.
Jakie przyprawy pasują do kremu czosnkowego?
Jeśli lubicie bardziej doprawione kremy, możecie dodać następujące przyprawy:
- oregano – 2 g można wrzucić bezpośrednio do zupy na koniec gotowania,
- słodką paprykę – można posypać nią krem czosnkowy podany już na talerze,
- gałkę muszkatołową – do posypania na wierzch lub dodania do zupy,
- listek melisy, bazylii lub świeży tymianek – do ozdoby,
- ziele angielskie i liść laurowy – można dodać do wywaru, ale należy pamiętać, aby je wyjąć przed miksowaniem zupy,
- posiekaną natkę pietruszki – do posypania grzanek z serem, jeśli podajemy z nimi zupę krem z czosnku.