
Zupa-krem z fasoli i czosnku
- biała fasola: 0.75 szklanki
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- ziemniaki: 4 szt.
- masło: 2 łyżki stołowe
- włoszczyzna: 1 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- liść laurowy: 2 szt.
- serek topiony: 2 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- majeranek: 1 szczypta
- cząber: 1 szczypta
- kminek: 1 szczypta
- śmietana 30%: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Fasolę zalewamy na noc wodą, rano odcedzamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości; odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

krok 2
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dokładamy włoszczyznę i ziemniaki, podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie.

krok 3
Dokładamy ugotowaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, mieszamy do rozpuszczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, którego gęstość regulujemy, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania fasoli, na koniec ew. zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy grzankami i świeżym majerankiem.

