Reklama

Zupa krem z kalafiora to pomysł na lekkostrawny obiad lub lunch do pracy. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowe i bogate w wartości odżywcze danie dla dzieci. A do tego prezentuje się bardzo elegancko, dlatego też z powodzeniem można zrobić ją na przyjęcie lub spotkanie w gronie rodziny. Kremową zupę kalafiorową można przygotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. To danie jest po prostu pyszne, a przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie warzyw: obieramy i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, następnie oskrobujemy marchewki i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Kalafior myjemy i dzielimy go na różyczki.

  • krok 2

    Podsmażanie: roztapiamy masło w garnku i wrzucamy czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę warzywa – ok. 5 min.

  • krok 3

    Gotowanie zupy kalafiorowej: do garnka wlewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, zagotowujemy, dodajemy wszystkie warzywa (razem z podzielonymi różyczkami kalafiora), liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ok. 15 minut.

  • krok 4

    Zabielanie: dokładamy serek śmietankowy i mieszamy aż się rozpuści.

  • krok 5

    Blendowanie: lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

  • krok 6

    Podawanie: zupę krem z kalafiora przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy tymiankiem.

Porady:

  • Zupę kalafiorową możemy przygotować – w zależności od preferencji – na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jeśli postawimy na tę drugą opcję, to będzie bardziej kaloryczna, a przez to również bardziej treściwa i ciężkostrawna. W takim przypadku rekomendujemy zrezygnować z masła, ponieważ całość może okazać się zbyt tłusta. Opcjonalnie możemy przygotować zupę krem z kalafiora na samej wodzie, wtedy jednak dobrze dodać domową kostkę rosołową dla smaku.
  • Jeśli nie mamy świeżego kalafiora, to możemy użyć mrożonego. Zasady przygotowania zupy krem są dokładnie takie same, jednak czas gotowania może się nieco wydłużyć.
  • Kremową zupę z kalafiora możemy doprawić również śmietaną – najlepiej wysokoprocentową (30 lub 36%) – to zminimalizuje ryzyko zważenia zupy, ale wpłynie też na słodki smak dania. Jeśli chcemy zrobić wersję mniej kaloryczną i bardziej kwaśną, to koniecznie zahartujmy śmietanę, w kilku łyżkach zupy, dopiero potem dodajemy ją do garnka.
  • Zupę krem z kalafiora fit przygotujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub roślinnego.
  • Jak przyprawić zupę krem z kalafiora? Możemy dodatkowo doprawić ją gałką muszkatołową, szczyptą curry, a nawet lubczykiem.
  • Zupę krem z kalafiora z grzankami to jedna z propozycji podania – wierzch możemy dodatkowo ozdobić świeżym tymiankiem. Ciekawym pomysłem jest również posypanie jej skwarkami z boczku i pestkami dyni.
  • Zupę krem możemy podawać z minipulpecikami – taka propozycja podania jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci.
  • W naszym przepisie na zupę krem z kalafiora uwzględniliśmy serek topiony, jednak jeśli unikamy tego typu dodatków, to możemy go zastąpić nieco zdrowszym odpowiednikiem, czyli serkiem mascarpone. Możemy dodatkowo wzmocnić jego smak serem typu cheddar lub lazur.

Notka redakcyjna:

Zupa krem z kalafiorowa i nie tylko

Kalafior można serwować na wiele różnych sposobów – najczęściej spożywany jest on jako dodatek do dań mięsnych, gdzie obgotowuje się go, a następnie przysmaża na maśle z dodatkiem bułki tartej. Popularnym daniem jest również zupa kalafiorowa, którą w zależności od preferencji, możemy serwować w sposób tradycyjny: z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zupa krem z kalafiora jest dość elegancka, więc można ją podać również na wyjątkową okazję.

Z kalafiora można przygotowywać również ciekawe sałatki, a także zapiekać go w piekarniku razem z serem i boczkiem. Inna propozycja podania tego warzywa to np. kalafior w sosie pomidorowym lub w sosie winnym. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się kotlety z kalafiora, które przygotowuje się z ugotowanego i rozdrobionego kalafiora z dodatkiem szczypiorku, czosnku i przypraw. Następnie formuje się kotleciki i obtacza w jajku i bułce tartej i smaży jak tradycyjne kotlety z mięsa na oleju lub maśle.

Jeśli nie lubicie zupy krem to polecamy zupę kalafiorową.

Dlaczego zupa krem z kalafiora jest zdrowa?

Kalafior jest bogatym źródłem wielu drogocennych źródeł odżywczych i należy do rodziny warzyw kapustowatych. Charakteryzuje się on lekko ostrym smakiem i aromatem, ale przy tym jest niestety dość ciężkostrawny, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. W nadmiarze spożywany może wywołać rewolucje żołądkowe. Niemniej jednak jest on niskokaloryczny i zawiera sporą dawkę witaminy C oraz wapnia. Dlatego mimo wszystko warto jeść zupę krem z kalafiora.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama