Porady:
- Kalarepki powinny być miękkie, ale nie mogą być rozgotowane, ponieważ wtedy tracą smak.
- Zamiast cebuli możemy podsmażyć drobno posiekany por (biała część). Jest nieco bardziej delikatny, a równie dobrze komponuje się ze smakiem kalarey.
- Zupa krem z kalarepy najlepiej smakuje na samodzielnie przygotowanym bulionie. Nie trzeba gotować wszystkiego w jednym dniu – zawekowany w słoiku domowy bulion warzywny jest odpowiedni do spożycia przez kilka miesięcy.
- Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy przygotować ją na lekkim rosole drobiowym.
- Zupę na krem z kalarepy gotujemy w dużym garnku (ok. 5–6 l), zwiększając szansę na to, że w całości przetrwa blendowanie.
- W wersji wegańskiej pomijamy śmietanę. W zamian możemy dodać mleko kokosowe.
- Zgodnie z podstawowym przepisem podajemy ją z grzankami z chleba tostowego i natką pietruszki. Równie smaczna jest wersja ze świeżo posiekanym koperkiem, olejem dyniowym lub pestkami dyni bądź słonecznika.
Notka redakcyjna:
Warianty przepisu na zupę krem z kalarepy
W podstawowej wersji zupa wychodzi lekka i delikatna. Możemy dodać do niej kilka składników więcej, aby była bardziej sycąca lub ostrzejsza. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
- zupa krem z kalarepy z ziemniakami – obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ok. 500 g ziemniaków. Podsmażamy je na oliwie razem z kalarepką, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości,
- zupa krem z kalarepy z chrzanem – mielony chrzan dodajemy do zblendowanej zupy łyżka po łyżce. Na bieżąco sprawdzamy, czy jej smak jest już odpowiedni,
- zupa krem z kalarepy i cukinii lub innych warzyw – do delikatnej kompozycji świetnie pasuje nie tylko cukinia, ale także marchewka, brokuły czy zielonych groszek.
Zupa krem z liści kalarepy
W myśl zasady zero waste, do zupy z kalarepy możemy wrzucić także liście. One także są jadalne, a w smaku łudząco przypominają bulwy. Idealnie komponują się z białymi warzywami – ziemniakami, cebulą, selerem, kalafiorem lub pietruszką. Krem z liści kalarepy jest smaczny także z innymi warzywami:
- marchewka,
- fasolką szparagową,
- brokułami.
Z liści kalarepy możemy przygotować także pyszną, świeżą sałatkę lub pesto.
Nie tylko zupa krem z kalarepy
Poniżej kilka innych propozycji na dania i przekąski z kalarepy:
- kanapki z kalarepką – wystarczy ją pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kanapkach z serem żółtym, sałatą i szynką,
- sałatka z kalarepką – w zestawieniu z jabłkiem, koprem włoskim i parmezanem stanowi lekkie i wyjątkowe połączenie,
- słupki z kalarepy – doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska. Można je maczać w hummusie z suszonymi pomidorami lub innych domowych pastach,
- kalarepa faszerowana – tu z farszem z szynki i żółtego sera, zapiekana w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową.
Jeśli jesteśmy amatorami zup z kawałkami warzyw, możemy przygotować zupę kalarepową z warzywami pokrojonymi w kostkę.