Reklama

Przepisy na zupy - zupa krem z łososiem

Składniki:

4 łyżki masła
1/2 cebuli
25 dag łuskanego zielonego groszku
300–350 ml mleka
sól
pieprz
łyżeczka przyprawy chili
2 łyżeczki sosu tabasco
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 kawałki wędzonego łososia (5 dag)

Kroki przygotowania:

W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i gotować ją do miękkości 5 min, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać). Dodać groszek i wlać 75 ml wody.
Zwiększyć ogień do średniego i gotować bez przykrycia 3–4 min lub aż groszek będzie miękki. Dolać 300 ml mleka, przyprawić solą, pieprzem i mieszając, zagotować. Zmiksować na purée, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji.
Wlać z powrotem do garnka, zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Przyprawić do smaku chili, tabasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem, podawać z łososiem wędzonym pokrojonym w paseczki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama