Reklama

Pyszna zupa krem z pieczonych buraków, dzięki którym zachowuje tak piękny kolor !

Składniki:

1,5 l wywaru warzywnego
6 buraków
1/2 cebuli
1/2 jabłka
2 ząbki czosnku
odrobina masła
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
ser feta
koperek

Kroki przygotowania:

Buraki upiec w temperaturze 180 stopni, przez ok 1 godzinę. Przestudzić i pokroić w plastry.
Czosnek i cebulę również pokroić w plasterki, a jabłko w kostkę.
Na maśle udusić cebulę, dodać buraki, czosnek i jabłko i dusić jeszcze 10 minut.
Dodać połowę bulionu i gotować 15 minut pod przykrywką.
Po tym czasie zmiksować całość blenderem. Jeśli jest za gęste dodać więcej bulionu.Przyprawić wg uznania sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wlać do miseczek i dodać pokrojony w kostkę ser feta i posiekany koperek.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama