
Zupa krem z selera z prażonymi pestkami słonecznika
- seler: 1 szt.
- ziemniaki: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- bulion drobiowy: l
- mleko: 2 szklanki
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- słonecznik: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić krem z selera? To prosty i szybki przepis. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Selera i ziemniaka obieramy, myjemy i osuszamy. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki. Gotowy bulion podgrzewamy. Dodajemy do niego selera i ziemniaka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy go do bulionu. Dolewamy mleko i całość mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw.

iStock krok 2
W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania pestek słonecznika. W tym celu wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy kilka minut mieszając. Uważamy, żeby nie dopuścić do przypalenia się pestek. Gdy słonecznik się zarumieni, zdejmujemy go z patelni. Zupę z selera miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

iStock krok 3
W ostatnim kroku myjemy natkę pietruszki, osuszamy ją i drobno siekamy. Gotową zupę krem z selera wlewamy do miseczek, posypujemy natka pietruszki i skraplamy oliwą. Wsypujemy uprażone pestki słonecznika. Krem z selera jest gotowy do spożycia.

iStock

