
Zupa-krem z soczewicy z marchewka i papryką
- soczewica czerwona: 1 szklanka
- czerwona papryka: 2 szt.
- suszone pomidory: 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 4 szt.
- bulion warzywny: l
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- pestki dyni: 1 łyżka stołowa
- słonecznik: 1 łyżka stołowa
- natka pietruszki: 1 pęczek
Sposób przygotowania
krok 1
Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Papryki tniemy na ćwiartki, wycinamy pestki i białe błonki. Oczyszczone smarujemy oliwą z pomidorów i kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Przypiekamy bez przykrycia, aż skórka zacznie czernieć.

krok 2
Gorące wkładamy do woreczka, zostawiamy do ostygnięcia. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z pomidorów, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy marchewkę, podsmażamy, następnie paski pomidorów i obrane ze skórki papryki. Zalewamy bulionem, gotujemy aż marchewka będzie prawie miękka.

krok 3
Dodajemy odcedzoną soczewicę, gotujemy ok. 20 min. Gorącą zupę miksujemy na krem, w razie potrzeby dolewając gorącej wody, jeśli jest za gęsta. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem zupę posypujemy uprażonymi pestkami i natką.


