
Zupa krem z wiosennych listków, z jajkiem i kozią roladką
- cebula: 1 szt.
- kalarepa: 3 szt.
- masło: 80 g
- szczaw: 50 g
- sałata masłowa: 3 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- bulion warzywny: 90 ml
- szpinak: 50 g
- mascarpone: 100 g
- kozi ser: 200 g
- kwaśna śmietana: 100 ml
- rzodkiewka: 5 szt.
- sok z cytryny: 1 szt.
- koperek: 1 pęczek
- jajka: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Cebulę i kalarepkę obieramy, cebulę tniemy w kostkę, kalarepę – w bardzo cienkie plasterki. Do garnka wkładamy masło, topimy, dokładamy cebulę i kalarepkę, podsmażamy delikatnie ok. 5 min. Dodajemy szczaw i porwane na kawałki 2 główki sałaty. Oprószamy solą, pieprzem, gałką i cukrem, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min, dorzucamy oczyszczony szpinak i mascarpone. Po 5–7 min miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem.
krok 2
Cebulę i kalarepkę obieramy, cebulę tniemy w kostkę, kalarepę – w bardzo cienkie plasterki. Do garnka wkładamy masło, topimy, dokładamy cebulę i kalarepkę, podsmażamy delikatnie ok. 5 min. Dodajemy szczaw i porwane na kawałki 2 główki sałaty. Oprószamy solą, pieprzem, gałką i cukrem, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min, dorzucamy oczyszczony szpinak i mascarpone. Po 5–7 min miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem.

