Porady:
- Przepis na zupę krem z zielonego groszku możemy nieco zmodyfikować, poprzez dodanie do niej serka topionego, pleśniowego, gorgonzoli lub mozzarelli Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej kremowa i zyska delikatnie wyczuwalny, serowy posmak.
- Zupę krem z zielonego groszku z puszki przygotowuje się w taki sam sposób. Równie dobry będzie też mrożony i świeży.
- Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami grissini. Do jej udekorowania dobrze sprawdzą się listki bazylii lub mięty. Można serwować ją także posypaną uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałowymi. Wtedy nabierze nieco bardziej wykwintnego charakteru.
- Naszą propozycję na zupę krem z groszku zielonego można rozszerzyć o dodatkowe składniki warzywne: brokuły, por, marchewkę, cukinię.
- Zupę groszkową możemy przygotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i mięsnym. Warto jednak mieć na uwadze, że warzywny jest mniej kaloryczny, natomiast mięsny – znacznie tłuściejszy. Należy to uwzględnić przy wykorzystywaniu masła.
Notka redakcyjna:
Jakie przyprawy do zupy krem z groszku zielonego?
W naszym przepisie na zupę krem z zielonego groszku proponujemy doprawić ją wyłącznie solą i pieprzem do smaku. Jednakże możemy dodać do niej również inne przyprawy. Świetnie sprawdzi się imbir, zioła prowansalskie czy słodka papryka. Jeśli preferujemy ostre i wyraziste smaki, to do naszej zupy groszkowej można dodać pieprz cayenne lub papryczkę chili w płatkach.
Groszek cukrowy
Groszek cukrowy jest bardzo łatwy w uprawie – poradzi sobie nawet w większej doniczce na balkonie. Potrzebuje tylko podpory i regularnego podlewania. Jest odmianą groszku zielonego. Nadaje się na surówki, sałatki, zupy i jarzynki – duszony na maśle solo albo z młodą marchewką. Komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i pikantnymi dodatkami. Pasuje do makaronu, ryżu i ziemniaków. Delikatne w smaku strąki doskonale łączą się z innymi warzywami w sałatkach i surówkach.
To bardzo zdrowe warzywo: zawiera sporo witamin A, B1, C, E i K, dużo potasu, magnezu, fosforu i błonnika. Jedyną jego wadą jest utrata naturalnej słodyczy już kilkanaście godzin po zerwaniu – to dlatego, że zawarty w nim cukier stopniowo zamienia się w skrobię. Dlatego trzeba kupować tylko idealnie świeże groszki lub strączki i jak najszybciej je zjadać – w dowolnej postaci.