Zupa kukurydziana z polentą
Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 50 minut Porcja: 425 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 puszki kukurydzy
1/2 l mleka
20 dag sera topionego śmietankowego
10 dag śmietany
1/2 pęczka natki pietruszki
2 pomidory
sól
pieprz
POLENTA:
10 dag kaszki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
3 dag masła
4 dag parmezanu
olej do smażenia
Kroki przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać
posiekać
podsmażyć na maśle. Kukurydzę osączyć
2/3 dodać do czosnku i cebuli
poddusić. Dolać mleko
zagotować
odstawić
zmiksować na purée. Przyprawić
dodać serek i śmietanę
gotować
mieszając
aż ser się rozpuści. Natkę opłukać
drobno posiekać.
Pomidory sparzyć
obrać
usunąć pestki
pokroić w kawałki.
Polenta: 1/2 l wody posolić
zagotować. Kaszkę wsypywać powoli do wrzątku
stale mieszając
by nie powstały grudki.
Gotować na małym ogniu 40–45 min. Przykryć garnek
by polenta doszła. Dodać ser i masło
zamieszać
rozsmarować 1/2-centymetrową warstwą na folii aluminiowej lub pergaminie
ostudzić. Polentę pokroić w kostkę
podsmażyć na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażyć resztę kukurydzy i pomidory. Zupę podawać z kostkami polenty
pomidorami
kukurydzą i natką pietruszki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


