
Zupa makowa z łamańcami
- mak: 170 g
- mleko migdałowe: 1 l
- migdały: 0.33 szklanki
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżka stołowa
- cynamon: 1 szczypta
- rodzynki: 8 szt.
- cukier: 1 szczypta
- cukier puder: 100 g
- żółtko: 2 szt.
- mąka: 300 g
- masło: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początek migdały sparzamy, obieramy i siekamy. Mak parzymy wrzątkiem, odsączamy,
mielemy trzykrotnie w maszynce o normalnym sitku, jeden lub dwa razy, jeśli mamy specjalne sitko do maku. Mleko zagotowujemy.krok 2
Mlekiem rozprowadzamy mak, dodajemy migdały, wanilię, cynamon i rodzynki. Doprawiamy cukrem i ponownie podgrzewamy. Podajemy z łamańcami. Przepis na łamańce w kolejnym kroku poniżej.
krok 3
Przepis na łamańce: zimne masło, cukier, żółtko i mąkę łączymy, siekając wszystko nożem.
Gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatamy szybko jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30–60 min.krok 4
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy ciastka w dowolnym kształcie. Smarujemy białkiem i pieczemy 12–15 min w piekarniku nagrzanym do
temp. 170°C, aż zaczną nabierać apetycznie złotego koloru.

