Reklama

Zupka bardzo pikantna.

Składniki:

0,5 kg-mięso mielone
0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski
2-papryki słodkie
2-słoiki sosu meksykańskiego
2-puszki fasoli czerwonej
wegeta
pieprz
papryka ostra
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
1-marchewka pokrojona w kostkę
1-pietruszka pokrojona w kostkę
0,5-selera pokrojonego w kostkę
0,5 pora pokrojonego w piórka
1-łyżka masła
1-cebula pokrojona w kostkę
sól
0,5 szkl-kasza manna
2-łyżki mąki
3,5 l wody
natka pietruszki posiekana do dekoracji.

Kroki przygotowania:

Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować.
Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek.
Następnie przygotować mięso mielone.
Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić.
Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut.
Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański.
Przyprawić do smaku przyprawami.
Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut.
Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama