
Zupa meksykańska z kurczakiem
- filet z kurczaka: 140 dag
- fasola czerwona: 300 g
- bulion warzywny: 1 l
- cebula: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- kukurydza konserwowa: 150 g
- pieczarki: kg
- pomidory w puszce: 300 g
- papryka chili: 2 szt.
- mąka: 30 g
- pieczarki: 500 g
- olej: 30 ml
- słodka papryka: 10 g
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Zupa meksykańska z kurczakiem - przepis: Na początku należy namoczyć czerwoną fasolę co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie trzeba ugotować w zmienionej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka należy pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę cebuli i papryki. W garnku o grubym dnie należy podsmażyć cebulę, dodać kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli Wszystkie składniki smażymy przez 10 minut.

fot. iStock krok 2
Pieczarki należy obrać i pokroić w plastry. Grzyby trzeba obsmażyć w garnku o grubym dnie. Następnie należy dodać paprykę czerwoną i pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy smażyć przez 5 minut. Następnie powinno się dolać bulion i dodać fasolę i kukurydzę. Zupa meksykańska z kurczakiem powinna być gotowana przez 10 minut pod przykryciem. Następnie należy dodać paprykę słodką, sól i pieprz. Zupa meksykańska może być zagęszczona mąką rozrobioną w wodzie. Wtedy zupa meksykańska powinna być zagotowana.

iStock

