
Zupa migdałowa
- mleko: 1 l
- migdały: 150 g
- cukier: 10 g
- sól: 3 g
- ryż: 100 g
- wanilia: 1 szt.
- cynamon: 3 g
- rodzynki: 70 g
- suszona żurawina: 30 g
- suszone morele: 30 g
- płatki migdałowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Migdały: należy zblanszować, żeby z łatwością odeszła od nich łupinka (można też kupić już obrane). W tym celu zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10–15 minut. Odcedzamy je na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy, a następnie mielimy (najlepiej w blenderze kielichowym, z niewielką ilość mleka, żeby uzyskać gładką masę).
krok 2
Ryż: gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wykorzystajmy długie ziarenka z mniejszą ilością skrobi (na przykład basmati), żeby dało się przyrządzić je na sypko. Ryż można opcjonalnie ugotować już w zupie, ale weźmy po uwagę, że pochłonie on część płynu i znacznie ją zagęści.
krok 3
Zupa: podgrzewamy mleko (najlepiej pełnotłuste) lub napój roślinny, jeśli chcemy zrobić danie wegańskie. Wrzucamy do niego naciętą laskę wanilii i zmielone migdały. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy rodzynki. Odstawiamy zupę na 5 minut, żeby napęczniały. Wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy cukier do smaku. Mieszamy. Do posłodzenia dania można też wykorzystać miód lub syrop z agawy.
krok 4
Przygotowanie dodatków: migdały w płatkach rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Prażymy przez około 5 minut, aż staną się złociste. Bardzo łatwo je przypalić, więc warto na bieżąco kontrolować temperaturę. Można też uprażyć je na patelni. Suszone morele kroimy w mniejsze kawałki.
krok 5
Podanie: w miseczki lub głębokim talerzu umieszczamy ugotowany ryż. Zalewamy go zupą. Dekorujemy danie płatkami migdałowymi, żurawiną i morelą. Oprószamy cynamonem. Wigilijna zupa migdałowa świetnie smakuje też z mielonym kardamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

