Reklama

Przepis na krem z bobu i groszku z dodatkiem pietruszki i świeżej mięty

Składniki:

1 kg bobu
1/2 kg zielonego groszku
sól, cukier, masło
szklanka bulionu
drobiowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju orzechowego
2 łyżki oliwy
pieprz
kilka łyżek płynnej kremówki
pumpernikiel
natka pietruszki i świeża mięta

Kroki przygotowania:

Bób i groszek gotujemy osobno w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, cukru i masła. odcedzamy, studzimy, bób obieramy z osłonek, garstkę odkładamy, odkładamy też garstkę groszku. Resztę groszku i bobu miksujemy na gładkie
purée z ciepłym bulionem, posiekanym czosnkiem, olejem i oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy niewielką ilością kremówki. Posypujemy pokruszonym pumperniklem, natką i miętą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama