
Wegańska zupa miso z tofu
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- por: 0.5 szt.
- seler: 0.25 szt.
- cebula: 1 szt.
- kapusta włoska: 150 g
- grzyby mun: 6 szt.
- korzeń imbiru: 1 łyżeczka
- czarny sezam: 2 łyżki stołowe
- algi: 50 g
- tofu: 50 g
- szczypiorek: 2 łyżki stołowe
- sos sojowy: 2 łyżki stołowe
- makaron soba: 100 g
- miso: 3 łyżki stołowe
- woda: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Uwaga! Tej zupy nie wolno gotować, wiec jak zrobić zupę miso? W pierwszej kolejności robimy bulion warzywny. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej wody wraz z korzeniem imbiru i grzybami mun. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy glony wakame i zmniejszamy gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 5 minut.

krok 2
Wyłączamy gaz pod bulionem. Odlewamy z całości pół szklanki, w której rozrabiamy najpierw 2 łyżki pasty miso. Dopiero potem łączymy ją z bulionem. Jeśli potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku rozrabiamy z bulionem kolejną łyżkę pasty. Tofu kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy makaron, warzywa, glony wakame, tofu i zalewamy je bulionem miso. Można dodać plasterki ugotowanej marchewki z bulionu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Do smaku można dodać kilka kropel sosu sojowego. Zupa miso z tofu jest gotowa do podania.


