
Zupa mleczna ze śliwkami i razowcem
Pożywne, wartościowe śniadanie i przepis, jak odczarować danie z przedszkola. Zupa mleczna ze śliwkami i razowcem przyniesie ulgę naszym jelitom, a w dodatku pysznie smakuje!
Składniki:
kilka grubszych kromek sczerstwiałego razowca na miodzie, ew. pumpernikla
4 łyżki roztopionego masła
kilka suszonych śliwek
1 l mleka
olejek migdałowy
2 żółtka
4 łyżki cukru
sól
2 łyżki płatków migdałowych
Kroki przygotowania:
Chleb kroimy w kostkę, mieszamy z masłem i opiekamy na rumiano, na suchej patelni. Śliwki kroimy w paski.
Mleko zagotowujemy z kilkoma kroplami olejku. Żółtka ubijamy na puch z cukrem, stale mieszając, wlewamy do gorącego, ale już niegotującego się mleka.
Grzanki z chleba i śliwki rozkładamy do miseczek, zalewamy gorącym mlekiem, posypujemy płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
Porady:
Zobacz też: zupa mleczna z czekoladowa z orzechowym musli

