Porady:
- Możemy wybrać dowolny ser żółty – taki, który dobrze się topi, np. ementaler, cheddar lub gouda. W wersji na szybko możemy użyć serków topionych.
- Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej i zawekować w słoikach – takie zapasy znacznie przyspieszą gotowanie nie tylko zup, ale także innych potraw i sosów.
- Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy sięgnąć po wywar mięsny, np. drobiowy lub wołowo–wieprzowy.
- Zupa neapolitańska świetnie smakuje także z minigrzankami lub francuską bagietką.
- Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać do niej granulowany czosnek lub odrobinę mielonej papryczki chili.
Notka redakcyjna:
Zupa neapolitańska – dodatki
W najprostszej wersji zupę neapolitańską podajemy z makaronem i pietruszką. Jeśli mamy ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, możemy dodać mięso lub warzywa. Poniżej lista pasujących dodatków:
- pierś kurczaka – gotujemy ją osobno lub pieczemy w piekarniku, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanej zupy,
- pieczarki – należy je wcześniej przesmażyć na patelni,
- pulpeciki – mięsne kuleczki możemy przygotować z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu,
- ryż gotowany na sypko.
Jak podawać zupę neapolitańską?
Zupę serwujemy gorącą w głębokich talerzach lub miseczkach. Wierzch możemy posypać natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Dodatkowo możemy podać obok:
Zupa neapolitańska – przepis z południowej Italii
W kuchni neapolitańskiej kluczową rolę odgrywają sery i pomidory. Najbardziej znaną potrawą jest pizza margherita – z pomidorami San Marzano, bazylią i mozzarellą. Popularne są także:
- ryby i owoce morza we fryturze,
- arancini – czyli ryżowe kulki w panierce, często nadziewane serem lub mięsem,
- pasty – czyli makarony z owocami morza, rybami lub warzywami,
- warzywne zupy, np. minestrone,
- zupy pomidorowe lub serowe.
Serowa zupa neapolitańska w oryginalnym przepisie przygotowywana jest z dodatkiem twardych, dojrzewających serów – grana padano lub parmigiano reggiano.