Zupa Orientalna
Składniki:
filet z piersi kurczaka
ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 dymki ze szczypiorem
mała puszka pędów bambusa
1 l bulionu drobiowego
2 papryczki chili
sos sojowo-grzybowy
2–3 kapelusze kani (średnie)
olej l łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki octu ryżowego
cukier lub miód
makaron sojowy (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
l natka kolendry
Kroki przygotowania:
Zupa Orientalna
Mięso kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy, dymki kroimy w talarki,szczypior siekamy i odkładamy, babmusa osączamy. Bulion gotujemy, dodajemy pokrojone w krążki, wypestkowane chili i sos sojowo-grzybowy do smaku. Wkładamy kurczaka, dymkę, czosnek,imbir, bambusa, stawiamy na małym ogniu. Kanie kroimy w paski, obsmażamy na oleju, skrapiamy sosem sojowym.
Kiedy odparuje z nich cały sos, wkładamy do bulionu z dodatkami. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z octem, wlewamy do zupy, przyprawiamy cukrem lub miodem. Na talerze rozkładamy makaron sojowy, zalewamy zupą, posypujemy odłożonym szczypiorem i kolendrą.
Poza sezonem, kiedy nie mamy już dostępu do świeżych grzybów, przygotujmy zupę z suszonych grzybów mun lub
shiitake albo po prostu ze zwykłych pieczarek.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


