Przepyszna
Składniki:
6 szt ozorków wieprzowych
1 por sama biała część bez liści
3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki korzeń
3-4 listki laurowe
3-4 ziela angielskiego
1 pęczek pietruszki zielonej
sól,pierz,maggi do smaku
Kroki przygotowania:
Do dużego garnka włożyć ozory zalać wodą,posolić solą i obgotowywać przez ok.1h.W między czsie warzywa opłókać,obrać,pokroić w ukośne talarki o grubości ok.1cm.Ozory odcedzamy,czekamy aż troche ostygną.Obieramy ozory ze skóry powinna łatwo odchodzić,kroimy w plastry ( 1.5 cm ) i wrzucamy z powrotem do garnka zalewamy ponownie wodą dodajemy ziele i liść laurowy.Solimy.Gotujemy na małym ogniu ( tak jak rosół ) ok.1h do miękkości,w połowie gotowania dodajemy warzywa.Doprawiamy do smaku,posypujemy zieloną pietruszką.Najlepiej zupa smakuje z kluskami kładzonymi lub makaronem.
1 z 1

zupa_ozorkowa
Zupa ozorkowa
Porady:
Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.


