Reklama

Przepis na zupę paprykową z bakłażanem

Składniki:

2 duże czerwone papryki
duża żółta papryka
2 nieduże bakłażany
sól
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki bazylii
2 łyżki oliwy
puszka krojonych pomidorów bez skóry
600 ml bulionu
pieprz

Kroki przygotowania:

Papryki przecinamy na pół, czyścimy, kładziemy przecięciem do dołu na kratce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy, aż skórka zacznie czernieć. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Bakłażany kroimy w kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, osuszamy papierowymi ręcznikami z wydzielonego soku. Cebulę kroimy w talarki, czosnek i zioła siekamy. Cebulę dusimy przez 3 min na
oliwie, dokładamy czosnek, dusimy jeszcze chwilę, następnie dorzucamy bakłażana i z grubsza pokrojone papryki. Po kilku minutach duszenia dokładamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem i połową ziół, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku, przed podaniem posypujemy resztą ziół.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama