Porady:
Bulion warzywny możemy zastąpić mięsnym, np. drobiowym, na bazie kurczaka lub indyka.
Do zupy paprykowej możemy dodać białą cebulę lub cukrową, która jest o wiele delikatniejsza w smaku. Można też zastąpić ją porem.
Jeśli nie mamy w domu masła klarowanego możemy podsmażyć składniki na oleju, np. rzepakowym lub słonecznikowym. Sprawdzi się też oliwa z oliwek.
Zupę paprykową możemy zblendować na gładki krem, ale równie dobrze smakuje średnio rozdrobniona. Możemy też odłożyć trochę składników i dodać je na koniec, dzięki temu będą lepiej wyczuwalne.
Tego rodzaju zupa krem z papryki jest na tyle lekka, że można ją podać w formie przystawki na proszonym przyjęciu. Najlepiej w małych miseczkach.
Notka redakcyjna:
Jakie przyprawy do zupy paprykowej?
Zupa paprykowa najlepiej smakuje z dodatkiem:
- czosnku,
- tymianku,
- oregano,
- papryki słodkiej,
- chili.
Do takiej zupy możemy dodać też koncentrat pomidorowy lub czerwone pesto. Jeśli chcemy, żeby była bardziej aksamitna i kremowa, możemy zabielić ją śmietaną, jogurtem naturalnym lub serkiem topionym. Kolejnym dodatkiem, który świetnie wzbogaci smak zupy z papryki są suszone pomidory. Innym świetnym pomysłem jest przygotowanie zupy z papryki z oliwkami.
Zupa paprykowa z mięsem
Żeby była bardziej sycąca i odżywcza, możemy wzbogacić ją wkładem mięsnym. Najlepiej sprawdzi się do niej drób, ale możemy użyć także boczku lub podsmażonej kiełbasy. Najpopularniejszym przepisem jest jednak zupa paprykowa z kurczakiem. To właśnie dodatek pokrojonego w kostkę białego mięsa najlepiej z nią współgra. Ciekawą opcją jest zupa paprykowa z pulpetami. Wystarczy przygotować niewielkie kuleczki z mięsa mielonego i wrzucić je do gotującej się zupy, robiąc się w niej dodatkowo nadadzą wywarowi głębszego smaku.
Z czym podać zupę z papryki?
Możliwości mamy naprawdę dużo, jej smak idealnie komponuje się z wieloma dodatkami. Bez problemu znajdziemy swoje ulubione. Podpowiadamy kilka najpopularniejszych możliwości. Zupa paprykowa może być podana ze świeżym pieczywem, a jeśli nie chcemy podawać osobnych dodatków, możemy dodać do środka ryż, makaron lub ziemniaki. Zupa paprykowa z ziemniakami będzie gęstsza i bardzie pożywna, z kolei ryż i makaron wpłyną na uczucie sytości. Jeśli przygotowujemy zupę krem z papryki, na wierzchu możemy posypać ją:
- pestkami dyni,
- ziarnami słonecznika,
- płatkami migdałów,
- grzankami pokrojonymi w kostkę,
- groszkiem ptysiowym
- ricottą,
- mozzarellą,
- parmezanem,
- natką pietruszki,
- szczypiorkiem.
Pestki polecamy uprażyć na suchej patelni, będą o wiele bardziej aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą wersję, możemy podać zupę z papryki z tortellini.
Zupa z papryki fit
Zupa z papryki ma niewiele kalorii, ale jeśli chcemy ją jeszcze bardziej odchudzić, możemy w łatwy sposób przygotować przepis na zupę z papryki w wersji fit. Wystarczy, że pominiemy podsmażanie warzyw i ugotujemy je po prostu w wodzie, a nie na bulionie. W odchudzonym przepisie, śmietanę do zabielania zamieniamy na jogurt naturalny lub w ogóle pomijamy krok zabielania. Dietetyczna zupa paprykowa jest równie pyszna, a przy tym lekkostrawna i o znikomej wartości kalorycznej.
Zupa z papryki pieczonej
Klasyczna zupa z papryki jest gotowana na podsmażonej papryce, ale wspaniałym pomysłem jest dodanie pieczonej papryki. Papryka po upieczeniu staje się znacznie bardziej aromatyczna i lekko słodkawa, nadając zupie wyjątkowego smaku. Co więcej, pieczona papryka łatwo daje się obierać. Podpieczona, a nawet lekko spalona skórka świetnie odchodzi od miąższu, dzięki czemu obieranie papryki zajmuje dosłownie chwilę.
Zupa paprykowa - wariacje smakowe
Przepis na zupę z papryki doczekał się wielu wariacji smakowych. Coraz większą popularność zdobywają również:
Dodatek rozmaitych warzyw, a nawet owoców sprawi, że zupa nabierze zupełnie innego charakteru. Warto więc eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne odsłony zupy paprykowej, a wtedy ten przepis nigdy nam się nie znudzi.