
Zupa pho wegańska
- shiitake: 10 szt.
- włoszczyzna: 1 szt.
- imbir: 1 łyżka stołowa
- goździki: 3 szt.
- anyż: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- cynamon: 1 szt.
- sos sojowy: 3 łyżki stołowe
- cebula dymka: 2 łyżki stołowe
- papryka chili: 1 szt.
- kapusta pekińska: 1 szt.
- makaron ryżowy: 200 g
- kiełki fasoli mung: 2 łyżki stołowe
- boczniaki: 400 g
- kolendra: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Suszone grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, 4-cm kawałkiem imbiru, goździkami, anyżem, ząbkami czosnku i kawałkiem kory cynamonu. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.

krok 2
Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019.



