
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
- bulion warzywny: 1 l
- pieczarki: 600 g
- ziemniaki: 3 szt.
- marchewka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- olej: 10 g
- mąka: 10 g
- śmietana 18%: 50 g
- chleb tostowy: 4 kromki
- szczypiorek: 2 łyżki stołowe
- masło: 20 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na łyżce oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Zupa pieczarkowa z podsmażonymi grzybami będzie bardziej aromatyczna. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

fot. iStock krok 2
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki powinny być gotowane w osolonej wodzie dosłownie przez dosłownie kilka minut, aby były ugotowane, ale wciąż jędrne. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle pieczywo pokrojone w kostkę. Gotowe grzanki zdejmujemy z patelni – tradycyjna zupa pieczarkowa z ich dodatkiem będzie smakować jeszcze lepiej.

istock krok 3
W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego startą na dużych oczkach marchewkę oraz usmażone wcześniej pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wszystko gotujemy przez kilkanaście minut. Na koniec dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki. Pieczarkowa z ziemniakami powinna być jeszcze doprawiona solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z odrobiną wody, dodajemy śmietanę i hartujemy odrobiną gorącego bulionu. Wlewamy do garnka i gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Zupa pieczarkowa ze śmietaną jest gęstsza i bardziej sycąca.

iStock

