Porady:
- Jak zbierać pokrzywy, żeby się nie pokłuć? Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach lub grubych rękawicach ogrodowych.
- Pokrzywę zbieramy w kwietniu i w maju, w miejscach oddalonych od dróg – wtedy ten lecznicy chwast nie jest zanieczyszczony przez spaliny. Warto odwiedzić łąki lub ogródki działkowe. Roślinę możemy również hodować w doniczce na balkonie.
- Wiosenna zupa z pokrzywy, tak jak i inne dania na bazie tej rośliny, powinna być zawsze przygotowywana z górnych części chwastu. Są one świeższe i łatwiejsze do przetworzenia.
- Przeczytaj więcej na temat właściwości i zastosowania bohaterki naszego dania w artykule Pokrzywa na stole – zdrowy chwast.
- Jeśli wolimy bardziej treściwą konsystencję, wystarczy, że zmiksujemy wszystkie składniki ze śmietaną lub jogurtem w blenderze. Zupa krem z pokrzywy świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi lub jajkiem ugotowanym na twardo.
- Pod koniec gotowania możemy zagęścić potrawę mieszanką żółtka i płynnej śmietanki. Jest to klasyczna francuska technika zwana liaison. Dzięki takiemu dodatkowi danie zyskuje kremową, aksamitną konsystencję. Odpowiednia proporcja między żółtkiem a śmietanką wynosi 1:3.
- Zupa z pokrzywy z ziemniakami będzie gęstsza i bardziej sycąca, jeśli przyrządzimy ją na zasmażce. W tym celu do cebuli zeszklonej na maśle dosypujemy łyżkę mąki pszennej i energicznie mieszamy, a następnie dolewamy bulion.
- Jeśli chcemy, żeby danie miało mniej kalorii, użyjmy jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Wegańska zupa pokrzywowa może zostać zabielona mlekiem kokosowym. Pamiętajmy, że w wersji bez składników pochodzenia zwierzęcego należy także wyeliminować masło. Warzywa możemy podsmażyć na oliwie lub oleju lub od razu zalać bulionem.
Notka redakcyjna:
Zupa z pokrzywy – właściwości
Pokrzywa to niezwykły chwast, koło którego zazwyczaj przechodzimy obojętnie, nie zdając sobie sprawy, że zawiera moc leczniczych i wzmacniających właściwości. Nie bez powodu mówi się o niej jako o roślinie, która przedłuża życie. Ma w składzie garbniki, kwasy organiczne, chlorofil, witaminy A, C i K oraz sole mineralne, takie jak żelazo, krzem i wapń. Wspomaga leczenie chorób układu moczowego i oddechowego oraz nieżytu żołądka. Ponieważ ma właściwości moczopędne i detoksykujące, pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi, dlatego powinni się z nią zaprzyjaźnić cukrzycy. Przyspiesza przemianę materii i działa krwiotwórczo. To świetny składnik nie tylko odwarów i syropów, ale także zup i przekąsek, które pomagają wzmocnić organizm przez cały rok.
Zupa pokrzywowa zimą – czy to możliwe?
Świeża pokrzywa niestety jest dostępna jedynie wiosną, ale możemy odpowiednio przygotować się na długie zimowe miesiące i ją zamrozić. Jak to zrobić? Wystarczy ją przepłukać, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i włożyć do foliowej torebki. Możemy ją przechowywać w temperaturze poniżej -18°C przez 6 miesięcy. Zupa pokrzywowa z mrożonych listków będzie gotowa w niecałe 30 minut. Roślinę możemy także zmiksować z blenderze kielichowym, a następnie przecedzić. Otrzymamy wtedy sok i pulpę, które można przechowywać w zamrażarce, w tackach na kostki lodu. Świetnie sprawdzą się jako składnik zdrowych koktajli na zimę.
Pokrzywa w kuchni
Niektórzy mogą obawiać się używania tego parzącego surowca. Żeby przełamać lody i zaprosić chwast do swojej kuchni, warto przyrządzić szybką i prostą zupę z pokrzyw. Przepisy na zdrowe i pyszne dania z tą rośliną bardzo szybko zaskarbią sobie sympatię domowników, o ile damy im szansę. Jeśli klasyczna zupa z pokrzywy nie przypadła nam do gustu, może szybciej przekonamy się do takich dań jak:
- ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta – ta wytrawna propozycja w cieście, które zazwyczaj kojarzy się z deserami, nada się na obiad lub przystawkę. To danie sporządzone na wzór greckiej spanakopity, ale zamiast szpinaku króluje tutaj skromna pokrzywa.
- zupa z siekanym jajkiem, szałwią i pokrzywą – ten cudowny, ziołowy „barszczyk” najlepiej przetestować wiosną. Jest niezwykle aromatyczny, a ugotowane jajko sprawia, że staje się także sycący. Warto dodać do niego czosnek niedźwiedzi, który nie tylko wzmocni jego właściwości zdrowotne, ale także walory smakowe.
- chłodnik z pokrzywy z grzankami i twarożkiem – ta zupa pokrzywowa z maślanką zdecydowanie nie zawiedzie. Ponieważ przyrządza się ją na zimno, najlepiej podawać ją na lunch lub obiad w gorące, majowe dni.
- sałatka z pokrzywy – dietetyczna i zdrowa propozycja. Sprawdzi się na lekki lunch lub jako dodatek do dań mięsnych.