Zupa pomidorowa z ryżem
- gotowy rosół: 1 l
- passata pomidorowa: 400 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- masło: 15 g
- cebula: 0.5 szt.
- ryż: 0.25 szklanki
- bazylia: 0.5 pęczka
- śmietana 30%: 60 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebula: obieramy ją i siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z masłem na patelni. Połączenie tych dwóch rodzajów tłuszczu doda zupie mnóstwo aromatu, ale jeśli chcemy zrobić zupę bez laktozy, możemy pominąć masło i wykorzystać wyłącznie olej lub oliwę. Podsmażamy cebulę do zeszklenia.

foodie.by.bb krok 2
Gotowanie ryżu: przekładamy całą zawartość patelni do dużego garnka. Wsypujemy suchy ryż (możemy wykorzystać krótkie ziarna o dużej zawartości skrobi, takie jak do risotto). Podsmażamy go przez minutę. Dzięki temu lepiej będzie wchłaniał płyn. Wlewamy gorący rosół z kury. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym gotujemy przez około 15 minut. Ryż powinien być wyczuwalny w zupie, przyrządzony al dente – mieć miękką powłoczkę, ale lekko chrupiące wnętrze.

foodie.by.bb krok 3
Pomidory: dodajemy do rosołu. Możemy wykorzystać warzywo w różnych formach. Wiosną i latem świetnie smakują świeże, soczyste pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć i obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie zmiksować na pulpę (część możemy pokroić w kostkę). Poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki lub passatę. Po dodaniu przecieru doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

foodie.by.bb krok 4
Dodatki: myjemy, osuszamy i siekamy bazylię. Jej listki są bardzo delikatne, więc warto ostrożnie się z nią obchodzić, żeby nie ściemniała. Podczas krojenia nie ściskajmy jej zbyt mocno i używajmy ostrego noża. Przygotowujemy także śmietankę. Wlewamy ją do naczynia i rozrabiamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Kremówka nie powinna się zwarzyć, bo ma wysoką zawartość tłuszczu i płynną konsystencję, ale jeśli decydujemy się na wykorzystanie kwaśnej śmietany lub jogurtu, ich zahartowanie jest niezbędne. Możemy też użyć roślinnego odpowiednika, dla wersji bez laktozy.

foodie.by.bb krok 5
Pomidorowa z ryżem: wlewamy śmietanę do garnka. Mieszamy zupę, żeby dokładnie rozprowadzić kremowy dodatek. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

foodie.by.bb krok 6
Podanie: przelewamy zupę chochelką do głębokiego talerza lub bulionówki. Serwujemy od razu, dopóki jest gorąca. Możemy udekorować ją całym listkiem świeżej bazylii i dodatkowym kleksem śmietany, a nawet startym parmezanem. Dobrą zieloną alternatywą jest natka pietruszki lub tymianek. Zupa pomidorowa z ryżem tradycyjna smakuje wyśmienicie także odgrzana na drugi dzień, więc nie bójmy się zrobić jej więcej.

foodie.by.bb


