Reklama

Zupa pomidorowa z ryżem regularnie gości na polskich stołach, bo robi się ją szybko i łatwo, a na dodatek znakomicie syci. Jej tajemnica tkwi w odpowiedniej bazie. Najlepiej wykorzystać delikatny, a jednocześnie aromatyczny rosół z kury z niedzielnego obiadu. To doskonały sposób zero waste naszych babć. Pomidorowa z ryżem zabielona kremową śmietanką i wykończona świeżą bazylią to marzenie każdego miłośnika zup.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cebula: obieramy ją i siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z masłem na patelni. Połączenie tych dwóch rodzajów tłuszczu doda zupie mnóstwo aromatu, ale jeśli chcemy zrobić zupę bez laktozy, możemy pominąć masło i wykorzystać wyłącznie olej lub oliwę. Podsmażamy cebulę do zeszklenia.

    foodie.by.bb

  • krok 2

    Gotowanie ryżu: przekładamy całą zawartość patelni do dużego garnka. Wsypujemy suchy ryż (możemy wykorzystać krótkie ziarna o dużej zawartości skrobi, takie jak do risotto). Podsmażamy go przez minutę. Dzięki temu lepiej będzie wchłaniał płyn. Wlewamy gorący rosół z kury. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym gotujemy przez około 15 minut. Ryż powinien być wyczuwalny w zupie, przyrządzony al dente – mieć miękką powłoczkę, ale lekko chrupiące wnętrze.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Pomidory: dodajemy do rosołu. Możemy wykorzystać warzywo w różnych formach. Wiosną i latem świetnie smakują świeże, soczyste pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć i obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie zmiksować na pulpę (część możemy pokroić w kostkę). Poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki lub passatę. Po dodaniu przecieru doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Dodatki: myjemy, osuszamy i siekamy bazylię. Jej listki są bardzo delikatne, więc warto ostrożnie się z nią obchodzić, żeby nie ściemniała. Podczas krojenia nie ściskajmy jej zbyt mocno i używajmy ostrego noża. Przygotowujemy także śmietankę. Wlewamy ją do naczynia i rozrabiamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Kremówka nie powinna się zwarzyć, bo ma wysoką zawartość tłuszczu i płynną konsystencję, ale jeśli decydujemy się na wykorzystanie kwaśnej śmietany lub jogurtu, ich zahartowanie jest niezbędne. Możemy też użyć roślinnego odpowiednika, dla wersji bez laktozy.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Pomidorowa z ryżem: wlewamy śmietanę do garnka. Mieszamy zupę, żeby dokładnie rozprowadzić kremowy dodatek. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    foodie.by.bb

  • krok 6

    Podanie: przelewamy zupę chochelką do głębokiego talerza lub bulionówki. Serwujemy od razu, dopóki jest gorąca. Możemy udekorować ją całym listkiem świeżej bazylii i dodatkowym kleksem śmietany, a nawet startym parmezanem. Dobrą zieloną alternatywą jest natka pietruszki lub tymianek. Zupa pomidorowa z ryżem tradycyjna smakuje wyśmienicie także odgrzana na drugi dzień, więc nie bójmy się zrobić jej więcej.

    foodie.by.bb

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama