
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
- pomidor: 3 kg
- cebula: 2 szt.
- gotowy rosół: l
- masło: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- bazylia: 1 pęczek
- natka pietruszki: 1 pęczek
- śmietana 30%: 150 ml
- makaron: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis:
Pomidory myjemy i wrzucamy na dużą patelnię. Nie obieramy ich ze skórki, żeby było szybciej. Wlewamy odrobinę oliwy i przykrywamy przykrywką. Żeby szybciej się rozpadły, można je poprzekrawać na pół. Co jakiś czas mieszamy pomidory i miażdżymy na papkę. Powstały sos pomidorowy przelewamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle i dorzucamy do pomidorów. Następnie dolewamy trochę rosołu i gotujemy kilka minut. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na rosole powinna być zmiksowana na gładką masę. W zależności od słodkości i zawartości wody w pomidorach dodajemy odpowiednią ilość rosołu. Próbujemy i ewentualnie dosalamy zupę.
krok 2
Ostatni krok do pysznej i kremowej zupy to przecedzenie jej przez sitko. Pomidorowa na rosole z pomidorów najlepiej smakuje wlana na sitko w mniejszych porcjach i powoli oczyszczona z dużych kawałków. Wtedy praca pójdzie nam szybciej. Na sitku zostaną kawałki skórki i pestki, które wyrzucamy. Niestety po odcedzeniu zostaje sporo mniej zupy, ale jest pyszna, kremowa i nie do podrobienia. Dolewamy do niej kubeczek śmietany 30 % i podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki albo posiekaną bazylią.Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest gotowa do podania.


