
Zupa porowa z awokado i parmezanem
Awokado dodaje zupom delikatności i sprawia, że są aksamitnie kremowe. W zestawieniu z porem i charakternym parmezanem robi robotę!
Składniki:
łyżka masła
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
60 dag pokrojonego pora (może być z zieloną częścią)
5–6 średniej wielkości ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
3/4 szklanki śmietanki 18%
małe dojrzałe awokado
10 dag sera typu parmezan
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
garść listków młodej szałwii
Kroki przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy masło
wsypujemy gałkę muszkatołową
mieszamy
dokładamy kawałki pora. Dusimy przez 1–2 min
na niedużym ogniu
mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ziemniaki
przemieszujemy kilka razy
po czym zalewamy wodą – taką ilością
aby sięgała kilka centymetrów ponad warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu
aż ziemniaki będą miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku.
odławiamy 2 chochle ugotowanych warzyw
miksu- jemy blenderem ze śmietaną
wlewamy z powrotem do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. przed podaniem wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę awokado
posypujemy utartym parmezanem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny (jeśli lubimy). na koniec posypujemy drobno posiekanymi listkami szałwii (można je też też usmażyć w całości
z obu stron
na odrobinie masła
i takimi udekorować zupę).
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady:
Jeśli chcemy, aby ciemniejsza część porów zachowała w zupie piękny zielony kolor, należy zaraz po pokrojeniu zalać je wrzątkiem, gotować przez minutę, odcedzić, przelać lodowatą wodą i dodać do zupy już rozlanej do talerzy.
Zobacz też: awokado z jajkiem i łososiem

