Porady:
- Możemy też przygotować zupę rybną z głów karpia, które pozostały nam po przygotowaniu filetów na wigilijną kolację. Wywar będzie smaczny i esencjonalny na samych głowach i ogonach ryby.
- Zupę można serwować z łazankami lub lanymi kluskami, które warto przygotować samodzielnie. Danie dobrze smakuje też z minigrzankami zrobionymi z podsmażonego na maśle chleba.
- Filety z karpia możemy także podsmażyć na patelni. Trzeba je wcześniej oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Przygotowane w ten sposób smażymy na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy do wywaru zupy rybnej. Tego typu propozycja będzie zdecydowanie bardziej sycąca.
- Ciekawą propozycją jest zupa rybna z karpia na ostro – wystarczy dodać do niej paprykę chili w proszku lub świeżą, pokrojoną w plasterki (bez pestek).
Notka redakcyjna:
Zabielana zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia świetnie smakuje z dodatkiem śmietanki 30%, ale możemy zabielić ją także w inny sposób:
- jogurtem naturalnym – to zdecydowanie najmniej kaloryczna wersja zabielanej zupy z karpia. Warto jednak pamiętać o tym, aby wcześniej zahartować jogurt. Najpierw należy połączyć go w osobnych naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Dopiero w tej formie dodajemy do garnka z zupą,
- mąką – w osobnej miseczce mieszamy 30 g mąki z 50 ml zimnej wody. Dodajemy 3 łyżki wywaru z zupy, po czym przelewamy mieszankę do garnka. MIeszamy do połączenia składników. Zupa z karpia zabielana mąką będzie miała kremową, gęstą konsystencję.
Jeśli pozostaniecie przy śmietance, można sięgnąć także po śmietanę 18%. Przed dodaniem jej do zupy trzeba ją zahartować (dokładnie tak samo jak jogurt). Można także zmieszać śmietanę z łyżką mąki, aby zupa rybna była delikatna i gęsta.
Zupa rybna z karpia na Wigilię
Zupa rybna to świetna alternatywa na Wigilię dla osób, które nie są tradycjonalistami. Jej przygotowanie nie trwa długo, a stopień skomplikowania potrawy nie wykracza poza standardowe umiejętności kulinarne.
W niektórych regionach Polski zupa rybna z karpia jest przygotowywana na Wigilię. Najczęściej serwuje się ją z łazankami. Wywar rybny można przygotować także z innych gatunków (nie tylko z karpia), a także z owoców morza: krewetek, krabów, małż czy langustynek.
Zupa rybna w wielu odsłonach
Zaglądając do przepisów z innych stron świata, można napotkać inne ciekawe pomysły na zupę rybną (nie tylko z karpia). Najbardziej znane są przepisy na:
- francuską zupę rybną bouillabaisse – którą przygotowuje się z różnych gatunków ryb i skorupiaków. Do wywaru dodaje się passatę pomidorową, białe wino, skórkę pomarańczową i wiele aromatycznych przypraw, w tym szafran, tymianek i czosnek.
- węgierską zupę halászlé – podobnie jak nasza, najczęściej robiona jest z karpia, do którego dodaje się cebulę, paprykę, a także pomidory, ziemniaki lub makaron,
- uchę – to z kolei rosyjska zupa rybna, przygotowywana z wywaru z różnych ryb, np. płoci, okonia i karpia. Do zupy dodaje się podsmażoną, drobno pokrojoną cebulkę.