Porady:
- W czasie przygotowania zupy należy pilnować czasu gotowania ryżu, rozgotowany sprawi, że całość będzie zbyt kleista i po prostu niesmaczna.
- Jeżeli podsmażymy mięso na patelni zanim zalejemy je w garnku wodą, to zupa ryżowa będzie miała głębszy smak.
- Warzywa możemy zetrzeć na tarce lub pokroić za pomocą mandoliny do warzyw. Krojąc warzywa warto używać ostrego noża z dobrze wyważoną rączką. Wtedy mamy pewność, że wszystkie składniki będą równo pokrojone.
- Zupę ryżową można zrobić również z dodatkiem kalafiora lub fasolki szparagowej, najlepiej zielonej, będzie się ładnie wyróżniała. Z kolei kukurydza wprowadzi ładny żółty kolor i nieco bardziej zdecydowany smak.
- Zamiast koperku zupę ryżową można ozdobić listkami bazylii w całości.
Notka redakcyjna:
Zupa ryżowa – wskazówki
Często do zupy ryżowej dodaje się vegetę, ale lepszym i przed wszystkim, zdrowszym rozwiązaniem jest domowa przyprawa do zup. To doskonały sposób na wykorzystanie ulubionych ziół i warzyw.
W sezonie letnim warto, żeby zupa ryżowa z kurczakiem była wzbogacona o różyczki kalafiora lub brokuła lub fasolkę szparagową. Zimą możemy stosować mrożone warzywa. Ponadto zupa ryżowa przyprawiona po indyjsku, z dodatkiem przyprawy curry, bywa łączona z soczewicą lub ciecierzycą. Dzięki temu jest jeszcze bardziej sycąca.
W wersji wegetariańskiej usuwamy składnik mięsny, a całość gotujemy na bulionie warzywnym.
Jeśli wolicie zupę na rosole z podstawowymi warzywami, to polecamy przepis na ryżankę.
Ile ryżu do zupy ryżowej?
Warto pamiętać, że zupa ryżowa gęstnieje pod wpływem skrobi, która powstaje podczas gotowania. Na litr zupy wystarczy ok. pół szklanki suchego ryżu. Wybierając ryż biały typu parboiled znacznie skrócimy czas przygotowania. Jeśli zupę ryżową będą jadły dzieci można dodać go odrobinę więcej, żeby danie było gęstsze i tym samym bardziej pożywne.