Reklama

Zupa koperkowa z ryżem to delikatne i sycące pierwsze danie na obiad, które uwielbiają dorośli i dzieci. Bulion warzywny zabielany mlekiem jest aksamitny w smaku. Starta marchewka i zeszklona na oliwie cebula sprawiają, że wywar jest naturalnie słodki. Z kolei duża ilość kopru zapewnia przyjemny aromat, który unosi się w całym domu. Prostą i pyszną zupę koperkową z ryżem zrobimy w ok. 30 min.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marchewki: obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • krok 2

    Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w średniej wielkości kostkę.

  • krok 3

    Podsmażanie warzyw: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez ok. 3–4 min, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez kolejne 4 min.

  • krok 4

    Bulion: wlewamy na podsmażone warzywa i zwiększamy moc palnika, aż płyn zacznie wrzeć.

  • krok 5

    Ryż: dodajemy do wrzącej zupy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 min.

  • krok 6

    Koperek: myjemy, drobno siekamy i dodajemy do gotującej się zupy. Podgrzewamy przez kolejne 10 min, po czym zestawiamy garnek z kuchenki.

  • krok 7

    Zabielanie: do gorącej zupy koperkowej z ryżem dodajemy mleko i przyprawy – dwie szczypty soli i jedną szczyptę pieprzu. Chwilę mieszamy i nakładamy na talerze.

Porady:

  • Zupę koperkową z ryżem najlepiej jest przygotować na bulionie warzywnym z dobrej jakości włoszczyzny. Taki wywar warto zrobić samodzielnie. Zawekowany w słoikach i przechowywany w lodówce jest odpowiedni do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
  • W podstawowym przepisie jest to danie wegetariańskie. Osoby, które jedzą mięso, mogą ugotować zupę na rosole drobiowym.
  • W wersji wegańskiej zamiast zwykłego mleka można dodać kokosowe lub inny napój roślinny, np. sojowy.
  • Zupa koperkowa z ryżem najlepiej smakuje od razu po ugotowaniu. Lepiej nie zostawiać jej na drugi dzień. Przez noc ryż wchłonie większość wody, co w znacznym stopniu zmieni nie tylko konsystencję, lecz także smak zupy.

Notka redakcyjna:

Zupa koperkowa z ryżem – propozycje dodatków

Zarówno do wariantu z ryżem, jak i w przypadku klasycznego przepisu na zupę koperkową, można dodać:

  • mięsne lub wegetariańskie pulpeciki – te pierwsze przygotujemy z wieprzowiny lub mięsa drobiowego. Z kolei pulpeciki wegetariańskie możemy zrobić z fasoli, soczewicy lub warzyw, jak w przypadku wegańskiej kofty,
  • kawałki kurczaka – jeśli przygotowujemy zupę na rosole, możemy zostawić w niej kilka porcji rozdrobnionego kurczaka,
  • dodatkowe przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk.

Obok ryżu możemy dodać również kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. A zamiast niego – kaszę jęczmienną lub jaglaną.

Zupa koperkowa na rosole

W przepisie na zupę koperkową świetnie sprawdzi się lekki rosół drobiowy – z kurczaka, indyka lub perliczki. Mięsny wywar doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez ok. 2 godz.

Wiosenna zupa z koperkiem i warzywami doskonale smakuje na rosole z perliczki. Taki wywar jest wyjątkowo aromatyczny i delikatny w smaku. Dobrze wiedzieć, że tym płochliwym ptakom nie można podawać antybiotyków, więc jest to także najzdrowszy wybór.

Wegańska zupa koperkowa z ryżem

Zupa koperkowa z ryżem może być również zabielona śmietaną – także w wersji wegańskiej. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są śmietany roślinne z tofu, soi, migdałów lub orzechów nerkowca. Można ją dodać bezpośrednio do gorącego bulionu i nie powinna się zważyć. Jednak lepiej ją zahartować przez połączeniem z zupą. Jak to zrobić?

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej bulion z gotującej się zupy. Następnie przelewamy do garnka i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama