Porady:
- Zupę koperkową z ryżem najlepiej jest przygotować na bulionie warzywnym z dobrej jakości włoszczyzny. Taki wywar warto zrobić samodzielnie. Zawekowany w słoikach i przechowywany w lodówce jest odpowiedni do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
- W podstawowym przepisie jest to danie wegetariańskie. Osoby, które jedzą mięso, mogą ugotować zupę na rosole drobiowym.
- W wersji wegańskiej zamiast zwykłego mleka można dodać kokosowe lub inny napój roślinny, np. sojowy.
- Zupa koperkowa z ryżem najlepiej smakuje od razu po ugotowaniu. Lepiej nie zostawiać jej na drugi dzień. Przez noc ryż wchłonie większość wody, co w znacznym stopniu zmieni nie tylko konsystencję, lecz także smak zupy.
Notka redakcyjna:
Zupa koperkowa z ryżem – propozycje dodatków
Zarówno do wariantu z ryżem, jak i w przypadku klasycznego przepisu na zupę koperkową, można dodać:
- mięsne lub wegetariańskie pulpeciki – te pierwsze przygotujemy z wieprzowiny lub mięsa drobiowego. Z kolei pulpeciki wegetariańskie możemy zrobić z fasoli, soczewicy lub warzyw, jak w przypadku wegańskiej kofty,
- kawałki kurczaka – jeśli przygotowujemy zupę na rosole, możemy zostawić w niej kilka porcji rozdrobnionego kurczaka,
- dodatkowe przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk.
Obok ryżu możemy dodać również kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. A zamiast niego – kaszę jęczmienną lub jaglaną.
Zupa koperkowa na rosole
W przepisie na zupę koperkową świetnie sprawdzi się lekki rosół drobiowy – z kurczaka, indyka lub perliczki. Mięsny wywar doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez ok. 2 godz.
Wiosenna zupa z koperkiem i warzywami doskonale smakuje na rosole z perliczki. Taki wywar jest wyjątkowo aromatyczny i delikatny w smaku. Dobrze wiedzieć, że tym płochliwym ptakom nie można podawać antybiotyków, więc jest to także najzdrowszy wybór.
Wegańska zupa koperkowa z ryżem
Zupa koperkowa z ryżem może być również zabielona śmietaną – także w wersji wegańskiej. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są śmietany roślinne z tofu, soi, migdałów lub orzechów nerkowca. Można ją dodać bezpośrednio do gorącego bulionu i nie powinna się zważyć. Jednak lepiej ją zahartować przez połączeniem z zupą. Jak to zrobić?
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej bulion z gotującej się zupy. Następnie przelewamy do garnka i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.