
Zupa śledziowa - postna woda śledziowa
- matias: 500 g
- cebula: 2 szt.
- śmietana 18%: 400 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- cukier: 30 g
- woda: 1 l
- ocet: 90 ml
- ziemniaki: 400 g
- koperek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Śledzie: namaczamy je, żeby utraciły intensywny słony smak. Najlepiej zrobić to ok. 30 minut przed podaniem dania. Potem kroimy je w paseczki.
krok 2
Wywar: cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy ziele angielskie, cukier i liść laurowy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Dokładamy cebulę, chwilę gotujemy i wyłączamy. Studzimy i wyjmujemy przyprawy.
krok 3
Ziemniaki: obieramy je i gotujemy je do miękkości (młode ziemniaki możemy gotować w mundurkach). Najlepsze będą typu B.
krok 4
Woda śledziowa: ostudzoną miksturę wody z octem i cebulą łączymy dokładnie ze śmietaną.
krok 5
Podanie: koperek płuczemy, osuszamy. Do głębokich talerzy nakładamy porcje ziemniaków i śledzi. Zalewamy je wodą śledziową. Zupę śledziową posypujemy koperkiem.

