Porady:
- Zupa śliwkowa ma gęstą i kremową konsystencję. Z powodzeniem możemy serwować ją z makaronem, groszkiem ptysiowym bądź z wytrawnymi ciasteczkami. Jeśli preferujemy nieco rzadszą zupę, to możemy zagęścić ją np. kluseczkami lanymi. Niekiedy serwuje się ją również z kluskami kładzionymi.
- Do przygotowania zupy śliwkowej rekomendujemy wykorzystać śliwki suszone bez pestek – najlepiej kupić te niesiarkowane, ponieważ są one najzdrowsze.
- Zupa śliwkowa w województwie kujawsko-pomorskim jest tradycyjną zupą wigilijną, serwowaną najczęściej z łazankami bądź lanymi kluskami.
- Do zupy śliwkowej z suszonych śliwek możemy dorzucić również inne owoce, w tym np. gruszki, jabłka czy pomarańcze. Dzięki temu nasza zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna!
Notka redakcyjna:
Jakie śliwki wybrać do zupy?
Zupę śliwkową najczęściej przygotowuje się z suszonych śliwek, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Jednakże z powodzeniem możemy przyrządzić ją również ze świeżych owoców – latem i wczesną jesienią, kiedy to przypada sezon na śliwki. Tego typu zupa to świetne danie owocowe, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na pyszny deser. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie zupy śliwkowej ze świeżych śliwek, to najlepiej wybrać węgierki, które charakteryzują się soczystym i słodkawym smakiem. Na początku należy dokładnie umyć śliwki, pozbyć się z nich pestek oraz pokroić na ćwiartki (lub na mniejsze elementy – w zależności od preferencji), a następnie włożyć do garnka i zalać je wodą (na ok. 1 kg śliwek 2,5 l wody). Dalej dodajemy do nich: cynamon, kardamon, goździki i cukier wanilinowy (opcjonalnie miód) i gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucamy makaron i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Na końcu dodajemy do zupy cukier i słodką śmietankę. Zupę ze świeżych śliwek możemy serwować zarówno na zimno, jak i na gorąco.